Rousseau'da ahlaki ve politik bir varlık olarak insan kavrayışı
Rousseau's understanding of human as a moral and political being
- Tez No: 475722
- Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN GÖÇMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Rousseau, Ahlak, Politika, Eğitim, İnsan, Özgürlük, Toplum, Sözleşme, Rousseau, Morality, Politics, Education, Human, Freedom, Society, Contract
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Felsefe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Yaptığımız çalışmanın amacı, Rousseau'nun felsefesinin bir bütünlük arz ettiği fikrini temele alarak, onun insan kavrayışını, bu temel üzerinden ele almaktır. Rousseau'ya ilişkin olarak bahsettiğimiz bu felsefi bütünlük, onun felsefesinin insana dair bir iyi yaşam projesi olduğu iddiasını içerir ve çalışmamızda bu fikrin genel hatlarıyla incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda tezimiz, Rousseau'nun insana dair kavrayışını, onun iyi yaşamı amaçlayan bütünlüklü felsefi projesi temelinde, ahlaki ve politik olarak ele alır. Çalışmamızda Rousseau'nun felsefesinin daha iyi anlaşılabilmesi için Machiavelli, Hobbes ve Locke politik öğretileri ve doğa durumu analizleri bağlamında incelenir. Sonrasında, Rousseau'nun felsefesi zamansal ve teorik bir çizgi arz edecek şekilde ele alınır ve onun bu çizgiye yerleştirdiğimiz eserleri, çalışmamızın bölümlerini ve onun insan kavrayışını oluşturacak şekilde irdelenir. Bu bağlamda, onun Eşitsizlik metni bir tarih felsefesi içeriği ve insan doğasının değişebilir olduğu kanıtı olarak; Emile metni, iyi yaşam amacında eğitimin bireysel ve toplumsal boyutu olarak; Sözleşme metni ise, yeni bir toplumsal yaşam biçimi önerisi olarak incelenir. Sonuç olarak tezimiz, bu üç eserin Rousseau'nun felsefesinin bütünlüğünü teşkil ettiğini ve birbirinden ayrı olarak ele alınamayacağını ve tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda onun insani ve toplumsal özgürlüğü amaçladığını iddia eder.
Özet (Çeviri)
The purpose of this work is to take Rousseau's human conception based on the idea that his philosophy consists of coherence. This philosophical coherence, which we have talked about in relation to Rousseau, involves the argument that philosophy is a well-living project of human, and our work is intended to examine this idea in general terms. In this context, our thesis treats Rousseau's understanding of human, morally and politically, on the basis of a coherent philosophical project aiming at well-living. In our work, Machiavelli, Hobbes, and Locke are examined in the context of political teachings and nature situation analysis so that we can better understand the philosophy of Rousseau. Later, Rousseau's philosophy is handled in such a way as to provide a temporal and theoretical context, and his works on this context are examined in such a way as to form parts of our work and his understanding of human. In this context, his Discourse of Inequality text is studied as a proof of philosophy of history content and that human nature can change; the Emile text, as an individual and societal dimensions of education for well-living purpose and the text of the Contract is a new proposal of social life style. As a result, our thesis argues that these three works constitute the coherence of Rousseau's philosophy and that they can not be taken apart from one another and that all of this is aimed at his human and social freedom.