Tarih boyunca Beyşehir ve Eşrefoğulları Beyliği
Beyşehir throughout history and the Principality of Ashrafids
- Tez No: 475726
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Eşrefoğulları, Beyşehir, Eşref Bey, Gorgorum, Beyşehir, Beg Sehir, Ashrafids, Ashraf Oghulları, Gorgoromeis
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Beyşehir, İç Anadolu Bölgesinin büyük kasabalarından biri olarak binlerce yıllık tarihi mirasıyla birçok incelemeye konu olmuştur. Aynı adı taşıyan bir gölün güneydoğu kıyısında yer alan Beyşehir, tarih boyunca pek çok farklı devletin egemenliğine girmiştir bu nedenle bölgede Neolitik Çağ'dan Bizans Çağı'na uzanan çok sayıda antik yerleşim tespit edilmiştir. Hititler döneminde dini bir kimlik kazanan şehir bu özelliğini farklı inançlar vasıtasıyla yüzyıllarca korumuştur. Roma ve Bizans döneminde Hristiyanlık tarihinin önemli merkezlerine yakınlığı ile dikkat çekmiş ve Arap-Sasani akınlarına sahne olmuştur. XI. yüzyılda Selçuklu fetihleriyle Türk egemenliğine giren Beyşehir XII. yüzyıla gelindiğinde muntazam, kozmopolit bir Türk-İslam şehrine dönüşmüştür. Selçuklular'ın İlhanlı İmparatorluğu kontrolünde vassal bir devlet haline gelmesinin ardından bölge kısa sürede bir Türkmen beyliği olan Eşrefoğulları'nın başkenti haline gelmiştir. Şehre adını veren Eşrefoğlu Seyfeddin Süleyman Bey ile halefleri çok kısa sürede anıtsal bir cami, bedesten, han, kale, medrese inşa ettirerek Beyşehir'i saygın bir şehir yerleşkesi haline getirmiştir. Bu çalışma Eşrefoğulları'nın kısa süren siyasi serüvenine ve Beyşehir'e olan katkılarına odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
As one of the largest towns of Central Anatolia Beysehir has been subject to many studies with thousands of years of historical heritage. Beyşehir where is located on the southeastern shore of a lake of the same name, came under the rule of many different states throughout history, hence a large number of ancient settlements which are dating from the Neolithic Age to Byzantine Age has been identified in the region. The city that earned a religious identity during the Hittite period has maintained this characteristic for centuries through different beliefs. In the Roman and Byzantine period, he attracted attention with its the closeness to the important centers of Christianity history and became a battlefield of the Arab-Sassanian influxes. Beyşehir entered into domination of the Turkish sovereignty by Seljuk conquest in the 11th century and the city with its all architectural elements turned into a regular and cosmopolitan Turkish-Islamic city when it reached the 13th century. After the Seljuks became a vassal state of Ilkhanid Empire before long the region grew into a capital of the Eşrefoğulları (Ashraf Oghulları or Ashrafids) which was a Turkmen principality. Eşrefoğlu Seyfeddin Süleyman Bey (Sayf al-Din Sulayman b. Ashraf d. 702/1302), who gave the name of city, and his successors built a monumental mosque, bedesten (bedestan, covered market), han (khan, inn), fortress, madrasa (theological school) and made Beyşehir a prestigious urban settlement in a very short time. This study focuses on the short-term political adventure of Ashrafids and its contribution to Beyşehir.