George Walker Bush'un Orta Doğu ve Türkiye politikaları
George Walker Bush's policy on the Middle East and Turkey
  1. Tez No: 475763
  2. Yazar: AHMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, George Walker Bush, Orta Doğu, Türkiye, Büyük Orta Doğu Projesi, Amerikan Dış Politikası, USA, George Walker Bush, the Middle East, Turkey, the Greater Middle East Project, American Foreign Policy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri'nin 43. Başkanı olan George Walker Bush'un 2001-2009 yılları arasında süren iki başkanlık dönemi boyunca genelde Orta Doğu ve özelde Türkiye'ye dair dış politikası detaylı bir şekilde irdelenmektedir. Çalışmada George W. Bush'un hayatı ile ulusal ve uluslararası politikalarına değinilmiştir. Amerikan dış politikası tarihi üzerinde durulduktan sonra George W. Bush döneminde Amerika'nın Orta Doğu ve Türkiye politikaları eleştirel olarak ele alınmıştır. Çalışmanın tezi, ABD'nin 200 yılı aşkın devam eden Amerikan dış politika tarihinin, George W. Bush döneminde girdiği çalkantılı dönemin Amerika ve Dünyanın düzenini olumsuz anlamda nasıl etkilediği üzerinedir. Bush'un başkan olarak seçilmesinde yaşananlar ile dönem dünya tarihine“şaibeli bir şekilde sonuçlanan bir seçim”olarak geçmiştir. W. Bush'tan sonra geriye kalan durum günümüz dünya dengesini ve uluslararası ilişkileri halen etkilemektedir. W. Bush, başkan seçildikten sonra Amerika, tarihinde daha önce hiç yaşamadığı olduğu olaylarla karşılaşmıştır. Bunların başında 11 Eylül Terör Saldırıları, Afganistan ve Irak Savaşları gelmektedir. 11 Eylül saldırıları başta ABD olmak üzere tüm dünyayı korku ve kaosa sürüklemiştir. 11 Eylül sonrasında ABD, biri kendisine saldırmadan önce harekete geçip tehdit unsurunu ortadan kaldırmayı öngören bir yaklaşım benimsemiştir. Planları önceki yıllara dayanan Büyük Orta Doğu Projesi (BOP) yeniden gündeme gelmiştir. Amerika, kendi varlığını sağlama almak adına 'haydut rejimler' olarak gördüğü rejimlerin yaşadığı bölge olan Orta Doğu'ya hâkim olma girişimlerini başlatmıştır. Bunu yaparken de perdenin ön kısmında dünyaya barış, demokrasi, özgürlük ve istikrar sağlama vaatlerinden bulunmuştur. Çalışmanın Orta Doğu ile ilgili kısmında BOP detaylandırılmaktadır. Projenin amaçları doğrultusunda Afganistan ve Irak ele geçirilmiştir. İki ülkede de istediğini elde edemeyen Bush, eleştiri oklarının hedefi haline gelmiştir. Çalışmanın ikinci kısmını Bush'un Türkiye ile ilişkileri oluşturmaktadır. Bu kısımda Bush'un başkanlık döneminde mevcut Türk hükümeti ile yaşadığı ilişkiler üzerinde durulmaktadır. Dönem içerisinde yaşanan krizler ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçen veya geçmeyen tezkereler incelenmektedir. Sonuç kısmı, tez boyunca anlatılanların özeti şeklinde olup daha sonra yapılacak olan çalışmalar için önerileri kapsamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the foreign policy of the United States of America on the Middle East in general and Turkey in particular during two presidential terms between 2001 and 2009 when George Walker Bush was the 43rd president of the USA is scrutinized. The study starts with George W. Bush's life-story dealing with his national and international policies. After dealing with the history of American foreign policy, George W. Bush's policy on the Middle East and Turkey is discussed. The thesis of the study is the fact that the background of the American foreign policy, existing for over 200 years, went through a turbulent term, and the US and the World have been affected by it. The term took place as a dubious election in the World history with the events during Bush's presidential elections. The fiasco remaining from Bush still has impacts on the world order and international affairs. After W. Bush had been elected as the President, the USA had to deal with different events that she had not seen before. These events are particularly 9/11 terrorist attacks and the wars in Afghanistan and Iraq. As a result of 9/11 not only the US but also the World got into fear and chaos. The USA adopted an approach in which she destroyed the ones that have the possibility of attacking her. The Greater Middle East Project, whose plans traced back, came onto the top of Bush's agenda again. The USA started the attempts to rule over the Middle East where the regimes she regarded as 'bandit' to secure her existence. By doing this, she made commitments to provide peace, democracy, liberation and stability all around the world in front of the scenes. In this study, the Greater Middle East Project is analyzed in detail. Afghanistan and Iraq were invaded throughout the aims of the Project. W. Bush fell flat in two countries and then found himself in the line of fire. The second part of the study points out Bush's relations with Turkey. The events between W. Bush's government and Turkish government during W. Bush's presidential terms are stated. The resolutions which passed or did not pass on the Grand National Assembly of Turkey and crises are analyzed. The conclusion is a summary of the narration and includes recommendations for future studies.