Spor ekonomisinde kamusal regülasyonlar ve Türkiye değerlendirmesi
Public regulations in economy of sports and Turkey evaluation
- Tez No: 475769
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Maliye, Spor, Public Administration, Finance, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor Ekonomisi, Kamu, Bağımsız İdari Otoriteler, Regülasyon, Economy of Sport, Public, Independent Administrative Agency, Regulation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Günümüzde spor yalnızca beşeri bir boş zaman aktivititesi olmaktan çıkmış, ekonomik olarak güçlü ve gelişen bir alan haline almıştır. Spor birçok uluslararası organizasyonu gerçekleştirmede uygun bir yatırım aracıdır. Spor ile farklı kültürlerden insana ulaşmak mümkündür. Bu sebeple spor kültürel ve ekonomik bir araçtır. Bu değişim ve gelişimle birlikte spor önemli bir gelir kaynağı haline dönüşmüş ve devletin spor ekonomisine dolaysız olarak etkisinden dolayı düzenleyici ve denetleyici rolü artmıştır. Ülkeler ve uluslararası kuruluşlar her ekonomik alanda olduğu gibi sporda da küresel piyasaları etkilemek gücünü elde etmek için politika ve regülasyonlar uygulamaktadır. Çalışmamızda; ekonomi, işletmeler ve spor konusunda temel tanımlar yapılmış, spor işletmelerinin faaliyetleri ile ilgili anlatımlar gerçekleştirilmiş, piyasaların spor üzerindeki etkilerinden bahsedilmiş, Türkiye'de uygulanan spor politikaları kamusal regülasyonlar ve bağımsız idari otoriteler çerçevesinden işlenmiş olup, son olarak elde edilen sonuçlar ilişkin önerilerde bulunulmuştur. Literatür taraması olarak gerçekleştirilen çalışmada birçok kitap, makale, istatistiki bilgi ve internet kaynaklarından faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, sports have not only caused more than just a means or a avocation to make use of one's spare times but also grow and made strong its economic view. It is also considered as a appropriate instruments of investment to achieve many international organizations. It is possible to reach people from different cultures and profile via sports. Thus, sport is a tools of cultural and economic. After this advancements and evolutions, sports have become an important source of income; and its regulatory and effective role have increased greatly as a result of its direct effect on the country's economy. The countries and international organizastions now, as in all other areas, have started to develop a number of policies and regulations in order to dominate the power to influence the global market also in the sport. In our study here, we tried to make a number of basic descriptions on economy, sports, establishment and corporations; talked about the impact of the markets on the sports; made a few statements about operations and activities of the sports businesses; evaluated the sports policies applied in Turkey within the public regulations and independent administrative agency; and finally by submitting the results obtained, we made certain advices. A number of different books, articles and websites have been used as a resource to compose this study.