Impact of board structure on financial performance in shipping companies
Yönetim kurulu yapısının denizcilik firmalarında finansal performansa etkisi
- Tez No: 475774
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEÇİL SİGALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Denizcilik, İşletme, Marine, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Yönetim Kurulu Yapısı, Denizcilik Firmaları, Panel Veri Analizi, Corporate Governance, Board Structure, Shipping Companies, Panel Data Analysis
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kurumsal yönetim uygulamaları, birçok ülkedeki düzenleyici organlar tarafından ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenmiş ve belirli bir sisteme göre organize edilerek küresel bir hal almıştır. Yönetim kurulu yapısı, literatürde geniş çapta incelenen en çok tartışılan iç kurumsal yönetim mekanizmalarından biridir. Araştırmacılar özellikle yönetim kurulu yapısı ile finansal performans arasındaki ilişkiye odaklanmakta fakat bulgular zaman, ülke, sektör ve şirkete özgü faktörler nedeniyle farklılaşmaktadır. Ayrıca, literatürde denizcilik firmalarına odaklanan çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmanın amacı, yönetim kurulu yapısının denizcilik şirketlerinin finansal performansı üzerindeki etkisini analiz etmektir. Çalışmanın örneklemi 27 küresel denizcilik şirketinden oluşmaktadır. UFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) uygulanan şirketler 2011 ve 2016 dönemi için seçilmiş ve panel veri analizi uygulanmıştır. Bulgular, şirket karlılığının, yönetim kurulu büyüklüğünden ve yönetim kurulundaki kadınların sayısından önemli ölçüde etkilendiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca, denizcilik şirketlerinin kârlılığını belirlemede borç oranı ve kurumsal yatırımcılar gibi kontrol değişkenlerinin önemli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Corporate governance practices are regulated nationally and internationally by the regulatory bodies in many countries, and have become a global state by being organized according to a certain system. Board structure is one of the most discussed internal corporate governance mechanism that is examined extensively in literature. Researchers specifically focus on the relationship between the board structure and the firm financial performance, and however, the findings are contradictory due to time, country, sector and company specific factors. Additionally, studies focusing on shipping companies are limited in the literature. The purpose of this study is to analyze the impact of the board structure on the financial performance of shipping companies. The sample of the study is composed of 27 global shipping companies. Companies that apply IFRS (International Financial Reporting Standards) have been selected for the period of 2011 and 2016, and a panel data analysis is conducted. The findings indicate that company profitability is significantly affected by the board size and the number of women on the board. Moreover, control variables as leverage and institutional ownership are found to be significant in determining shipping company profitability.