Uluslararası pazarlarda reklam politikaları üzerinde kültürel farklılıkların etkisi ve uygulama
The effect of cultural differences on advertising policies in international markets and implementation
- Tez No: 475775
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Küyerelleşme, Kültür, Kültürel Farklılık, Uluslararası Reklam, Reklam Politikaları, Globalization, Glocalization, Culture, Cultural Differences, International Advertising, Advertising Policies
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Küreselleşme süreci ile birlikte ekonomik, finansal, siyasi, teknolojik ve sosyo-kültürel alanlarda önemli değişimler meydana gelmektedir. Uluslararası pazarlama da bu değişimlerden etkilenmektedir ve işletmeler pazarlama stratejilerinde küresel düşüncelere yer vermektedir. Küreselleşme ile uluslararası pazarlama ve ticaret üzerindeki sınırlamaların minimum seviyeye gelmesi sonucu uluslararası ve çokuluslu işletmelerin etkinliği artmaktadır. Küreselleşme sonucunda uluslararası işletmelerin sayısının ve etkinliklerinin artması, rekabeti de beraberinde getirmektedir. Artan rekabet ile firmaların pazarlama stratejileri ve yönetimleri oldukça önem kazanmaktadır. Rekabet üstünlüğü sağlanmasında en önemli noktalardan biri, küresel çapta düşünürken farklılıkların dikkate alınmasıdır. İşletmelerin, faaliyet gösterdikleri her bir pazarda farklı özellikleri analiz ederek bu doğrultuda hareket etmesi yerelleşmeyi gerektirmektedir. Bununla birlikte, küresel düşünen ve çoğu zaman yerel hareket eden yani küyerel bir strateji meydana gelmektedir. Uluslararası pazarlama içerisinde kültürel çevre, farklılıklar açısından en fazla dikkate alınması gereken unsurlardan bir tanesidir. Kültür, çok geniş bir kavram olması sebebiyle, her konuyla birebir ilişki içerisindedir. Ayrıca kültür, küreselleşmeden en az etkilenen, küyerelleşmenin ise en fazla yoğunlaşması gereken alanlardan birisidir. Uluslararası pazarların farklı v kültürel yapılara sahip olması nedeniyle, pazarlama faaliyetleri farklılıklar analiz edilerek sürdürülmelidir. Pazarlama karması içerisinde markayı en geniş çapta temsil etmesi sebebiyle tutundurma faaliyeti olarak reklam son derece önemlidir. Reklamın çok sayıda pazara ve geniş kitleye ulaşabilmesi nedeniyle, reklam politikalarında kültürel farklılıklara önem verilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde firmalar açısından başarısızlıklar söz konusu olabilmektedir. Bu çalışma ile uluslararası markaların reklam politikaları; kültürel boyutlar, kültürün unsurları ve farklı ülkelerin kültürel yapıları doğrultusunda incelenerek, tüketicilerin tercihleri üzerine bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
By globalization, there have been important changes in many areas such as economy, finance, politics, technology and social-culture. International marketing has also been affected from these changes. Therefore, businesses attach more importance to global ideas in their marketing strategies. Since the boundaries of international marketing and trade have been minimized by globalization, the efficiency of international and multinational businesses has been increasing. Competition is also brought by the increase in the numbers and efficiency of businesses as a result of globalization, which makes businesses' marketing strategies and managements more essential than ever. One of the most important things on the way to become superior at the competition is to take differences into consideration within a global perspective. Localization is required for businesses to analyze different aspects of each market and act accordingly. As a result, a glocal strategy, which requires envisioning globally but mostly acting locally is introduced. In international marketing, cultural environment is the most important thing to consider in terms of differences. Since culture is a very broad concept, it is directly related to so many subjects. Also, culture is the last concept that would be affected from globalization and the one glocalization should focus on most. As international markets have different cultural structures, marketing operations should be sustained by analyzing differences. vii In marketing mix, advertising are essential marketing activities as they represent the brand in a very wide range. Because advertising can reach a lot of markets and the largest masses, it is necessary to pay attention to cultural differences in advertising policies. Otherwise, it may be inevitable for businesses to fail. With this study international brands' advertising policies have been studied by cultural extent, components of culture, cultural structures of different countries and a practice has been made according to consumers' preferences.