Küreselleşme sürecinde Nijer'in dış ticareti, Türkiye ile ticari ilişkileri ve dış olanaklarının değerlendirilmesi
Niger's foreign trade in the process of globalization, trade relations with Turkey and evaluation of external opportunities
  1. Tez No: 475789
  2. Yazar: MARİAM ABOUBACAR NOUHOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL AKSULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Ticaret, Ekonomi, Çift yönlü ticaret, yabancı piyasa fırsatları, Türkiye ve Nijer, Globalization, Trade, Business, Economy, Bilateral trade, Foreign market opportunities, Turkey and Niger
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu bitirme tezi Türkiye ile Nijer arasındaki ticari ilişkiler ve yabancı piyasa fırsatlarının değerlendirilmesi üzerinedir. Bu çalışmanın temel amacı, her iki ülkenin de ticari, sosyal ve politik ilişkilerindeki potansiyeli göstermektir. Çalışma, hem Türkiye'nin hem de Nijer'in fırsatlara sahip olduğunu ortaya koyar. Daha yolun başında olmasına rağmen, iki ülke arasındaki çift yönlü ticari ilişkiler güçlü bir temele sahiptir. Yıllar boyunca küreselleşme ülkeler arasındaki sosyal, politik, kültürel ve ticari bağlantıları teşvik etmiştir. Ticaret, ürün ve hizmetlerin ithalat ve ihracatı sayesinde büyük ölçüde küreselleşerek büyümüştür. Araştırmalar, küreselleşmenin dünya çapında ticareti nasıl kolaylaştırdığını aynı zamanda politik ekonomik ve sosyal ilişkileri pekiştirdiğini göstermektedir. Küreselleşme, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerin, mal ve fiyat seçeneğine sahip oldukları bir dizi uluslararası piyasaya erişimine izin vermiştir. Nijer ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler 2012'den beri belirgin bir biçimde artmıştır. Bu karşılıklı ticari ilişkilerin temel amacı ortak bir iş anlayışı paylaşarak iki ülke arasındaki ticari ilişkileri güçlendirmektir. Birçok örnekte, ülkeler kendi aralarında büyümek ve gelişmek amacıyla ticarete başlarlar. Dahası, Türkiye Nijer gibi ülkelere yardımcı olabilecek, birçok iş imkanı bulunan hızlı büyüyen bir ekonomidir. Nijer, ekonomisinin zayıflığı ve kırılganlığı sebebiyle en az gelişmiş ülkelerden biridir. Türkiye gibi ülkelerle birlik oluşturmak her iki ülke için de ekonomik büyüme ve sürdürülebilirlik yaratacaktır. Bu çalışma, Türkiye ve Nijer arasındaki yabancı piyasa imkanlarının ve uluslar arası ticaretin analizine dayanmaktadır. Bununla birlikte, her iki ülke için finansal bankacılık sistemleri, yatırım sistemi, ekonomi, dış ticaret, kanunlar ve yönetmelikler ve son olarak teknoloji açısından potansiyeller ve yararlar ortaya koymaktadır. Dahası bu çalışma Nijer ve Türkiye iş çevreleri ve bunların nasıl işleyip nasıl Dünya ekonomilerini yatırıma teşvik ettiklerini gösterecektir.
Özet (Çeviri)
This dissertation is concentrated around the trade between Turkey and Niger and the evaluation of foreign market opportunities. The main purpose of this studies is to show the potential of both countries in terms of business, social, and political relations. It instigates the beneficial opportunities of both Turkey and Niger. Although it is at an early stage, the bilateral trade relation between the two countries has a strong foundation. Throughout the years, globalization has promoted social, political, cultural, and trade interconnection between countries. Trade has greatly expanded globally through the imports and exports of products and services. The researcher seeks to highlight how globalization has facilitated the trade worldwide and also consolidate the political, economic and social relations. Globalization has allowed the developing and least developed countries to access a range of international markets where they have the choice of goods and the price. The trade relation between Niger and Turkey has also grown significantly since 2012. The main purpose of this bilateral trade relation is to strengthen the relationship between the two countries by sharing a common sense of business. In most instances, countries start business among themselves in order to help each other grow and prosper. Moreover Turkey is a fast growing economy with many business opportunities that can help countries like Niger. Niger is among the least developed countries due to the weakness and fragility of its economy. Teaming up with countries like Turkey will create economic growth and sustainability for both of them. This study is based on the analysis of the foreign markets opportunities and also the international trade between two countries such as Turkey and Niger. Moreover it brings out the potentials and benefits of both countries in terms of their financial and banking system, investment system, economy, foreign trade, the laws and regulations, industrialization and finally technology. Furthermore this study will show more of the Nigerien and Turkish business environment and how they operate and attract the world economies for investment.