Importance of urban planning for civil rights movement and its representation in Junius W. Williams' memoir: Unfinished Agenda: Urban Politics in the Era of Black Power
Şehir planlamasının siyahî sivil haklar hareketi için öneminin Junius W. Williams'ın 'Unfinished Agenda: Urban Politics in the Era of Black Power' adlı anısı ile incelenmesi
  1. Tez No: 475790
  2. Yazar: PINAR KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FÜSUN ÇOBAN DÖŞKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Junius Williams, gettolar, Sivil Haklar Hareketi, Anı, Black Power, siyahi, azınlık hareketleri, Junius W. Williams, Ghettos, Civil Rights Movement, Black Power, Memoir, Blacks, Minorities
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Çok kültürlü Amerikan yaşam tarzında kişinin kimliğini belirlemesinde ekonomik sınıflar, yaşam tarzları, kültürel farklılıklar, cinsiyet, etnik köken ya da ırk en önemli faktörlerden bazılarıdır. Bu yüzden Amerikan toplumunda çok kültürlülüğün yanı sıra bu değişik yaşam şekillerine karşı ön yargı ve bu ön yargının doğurduğu sonuçlar oldukça büyüktür. Özellikle Amerikan toplumunun yaklaşık % 12'sini kapsayan siyahi topluluk bu ön yargıdan en çok zarar gören grup olarak kabul edilebilir. Siyahilere karşı oluşan ön yargı onları başta iş, eğitim ve sosyal hayatları olmak özere birçok alanda olumsuz etkilemiştir. Bunların en belirgin sonucu ise yaşam alanları olan gettolar olarak görülmektedir. Zira bu mesele kötü yaşam alanlarının olumsuz yaşam şartlarını oluşturduğu bir kısır döngüye dönüşmüştür. Siyahi toplum her ne kadar yüzyıllar boyunca bu yaşam şartlarına karşı savaşmış olsa da bugün bu kısır döngü henüz tam olarak çözülmemiştir. Hayatının her anında ırkçılığa karşı savaşmak zorunda kalmış bir siyahi olan Junius Williams, ayrımcı Jim Crow yasalarının hüküm sürdüğü Amerikan siyasetinden Barack Obama'nın başkan seçilmesine kadar oluşan değişimi gözlemleyebilecek bir dönemde yaşamıştır. Bu değişikliği Unfinished Agenda: Urban Politics in the Era of Black Power" adlı anısında aktararak hem Amerikan toplumuna hem de diğer ülkelerdeki azınlık toplumlara ışık tutmaya çalışmıştır. Bu çalışmada ise yazarın anısı yukarıda bahsedilen getto döngüsü çerçevesinde incelenmiş, Williams'ın deneyimleri aracılığıyla üretilmeye çalışılan çözümler aranmıştır. Çalışmanın amacı, hayatını aktif olarak mensubu olduğu toplumun haklarını gözeterek geçirmiş bir avukatın adımları ve düşünceleri aracılığıyla günümüzde hala bir sorun olan getto yaşam şartlarına çözümler bulmaktır.
Özet (Çeviri)
In determining the identity of a person in a multicultural American lifestyle, economic classes, lifestyles, cultural differences, gender, ethnicity or race are only a few of the most important factors. Thus, in addition to multiculturalism in American society, the prejudices against these different forms of life and the consequences of this prejudice are quite large. The black community, which covers about 12% of American society, in particular, can be regarded as the most vulnerable group from this prejudice. The prejudice against the Blacks has affected them in many areas, especially in business, education and social life. The most obvious result of these is seen as ghettos, which are their living areas as this issue has turned into a vicious circle where bad living spaces have created negative living conditions. Although the black society has fought against these living conditions for centuries, this vicious circle has not yet been fully resolved. Junius Williams, who is a black individual that had to fight against racism all his life, lived through a period in which he was able to observe the big change from Jim Crow's America to Barack Obama's Presidency. This change was portrayed in the“Unfinished Agenda: Urban Politics in the Era of Black Power,”which sought to shed light on both American society and minority communities in other countries. In this study, the writer's memoir was examined in the framework of the ghetto mentioned above issue, and the solutions that were tried to be produced through Williams's experiences were sought. The aim of this study is to find solutions to the living conditions of the ghetto, which is still a problem today, through the steps and thoughts of a black lawyer who has spent all his life actively supporting the rights of his community.