Doğu Afrika ülkeleri arasındaki ortak pazar ve ticaret gelişiminin analizi
Analysis of common market and trade developments among East African countries
  1. Tez No: 475791
  2. Yazar: SUWADU BUGOMA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, İşletme, International Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: EAC, Ekonomik Entegrasyon, Ortak Devletler, Dış Ticaret, Bölge İçi Ticaret, EAC, Economic Integration, Partner States, Foreign Trade, Intra-regional Trade
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Ülkeler, zorlaşan rekabet şartlarına dayanabilmek, üretim kapasitelerini ve verimliliklerini yükseltmek, ticaret geliştirmek gibi amaçlarla ekonomik entegrasyonlara yönelirler. Dolayısıyla, dünya ticaretinde bölgeselleşme eğilimi yaşanmaktadır. Bölgesel ekonomik entegrasyonlar, coğrafi olarak birbirine yakın ülkeler arasında değişik şekillerde ve derecelerde oluşmaktadır. Bugün ortak pazar aşamasına gelmiş ekonomik entegrasyon hareketi olan Doğu Afrika Topluluğu (East African Community: EAC) inanılmaz bir şekilde büyümektedir. Bu çalışmada, EAC ortak pazarının dış ticaret üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu doğrultuda, ekonomik entegrasyon kavramı açıklanmış, ekonomik entegrasyonları oluşturan sebepler, amaçlar, avantajlar ve dezavantajların neler olduğundan ve aşamalarından bahsedilmiştir. Bunlara ek olarak, EAC tanımlanmış, EAC'nin gümrük birliği ve Ortak Pazar'ın değerlendirilmiş. EAC'nin son dönemlerde (2008-2016) ortak pazarın büyümeye ve doğrudan yabancı yatırımlarına etkilerinden bahsedilmiş ve entegrasyonların üye ülkeler arası ticaret analizleri yapılmış, ülkeler arası analizlere yer verilmiştir. Ayrıca bu çalışmada bölgedeki sorunlara da yer verilmiştir. Çalışmanın amacı doğrultusunda, Doğu Afrika Ülkeleri arasındaki ortak pazar ve ticaret betimsel bir analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analiz için EAC, Dünya ticaret Örgütü, Dünya Bankası ve Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansının verilerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Countries tend towards economic integration with the aim of being able to withstand the difficult competition conditions, increasing production capacities and productivity, and developing trade. Therefore, there is a regional tendency in world trade. Regional economic integrations occur between geographically close countries in different shapes and grades. The East African Community (EAC), the economic integration movement that has come to the common market stage today, is growing incredibly. In this study, the effects of EAC common market on foreign trade were analyzed. In this way, the concept of economic integration is explained, the reasons, objectives, advantages, disadvantages and stages that make up economic integration are mentioned. In addition to these, what has been mentioned about the EAC, the customs union and the common market of the EAC are analyzed. The impact of the common market on growth and foreign direct investment and the intra-trade developments between partner states of the EAC have been analized during the period 2008-2016. In this study, the the challenges of the EAC common market were also mentioned. In the aim of the work, the common market and trade between the East African countries has been analyzed using a descriptive analysis. For this analysis we use datas from EAC, World Trade Organisation, the World Bank and the United Nations Conference on Trade and Development.