Gender identity differences in hedonic vs utilitarian shopping motivations
Tüketicilerin hazcı ve faydacı alışveriş motivasyonlarında cinsiyet kimliği farklılıkları
- Tez No: 475796
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜL BAYRAKTAROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Kimliği, Biyolojik Cinsiyet, Hazcı Alışveriş Motivasyonu, Faydacı Alışveriş Motivasyonu, Gender Identity, Biological Sex, Hedonic Shopping Motivations, Utilitarian Shopping Motivations
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın temel odağını hazcı ve faydacı alışveriş motivasyonun cinsiyet kimliği açısından incelenmesi oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında İzmir ilinin çeşitli semtlerinde 311 kişiyle yüz yüze görüşülerek anket çalışması uygulanmıştır. Araştırmada kolayda örneklem yöntemi kullanılmıştır. Katılımcılar cinsiyet kimliği envanterine verdikleri yanıtlara göre feminenler, maskülenler, androjenler ve belirsizler olmak üzere dört gruba ayrılmış ve hazcı-faydacı alışveriş motivasyonu açısından değerlendirilmiştir. Araştırmada biyolojik cinsiyet faktörü ayrıca incelenmiştir. Son olarak kadınlar ve erkekler kendi içlerinde cinsiyet kimliklerine göre alışveriş motivasyonu açısından analize tabi tutulmuştur. Araştırmanın sonuçları hazcı ve faydacı alışveriş motivasyonunun hem biyolojik cinsiyet hem de cinsiyet kimliğine göre farklılaştığını göstermiştir. Kadınlar erkeklere göre daha hazcı odaklı iken, katılımcılar cinsiyet kimliğine göre incelendiğinde feminen bireylerin diğer cinsiyet kimliği gruplarına kıyasla daha fazla hazcı motivasyona sahip olduğu görülmüştür. Araştırmadaki bir diğer önemli bulgu ise maskülen ve androjen erkeklerin feminen ve belirsiz erkeklere göre daha fazla faydacı motivasyona sahip olmasıdır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate gender identity differences in hedonic and utilitarian shopping motivations of consumer behaviour. 311 respondents from different commerce settings of Izmir, Turkey were surveyed face to face using convenient sampling method. Respondents were labeled to four gender identity groups as feminine, masculine, androgynous and undifferentiated. These four gender identity groups were evaluated according to hedonic and utilitarian shopping motivations. Biological sex differences were also examined. Lastly, both females' and males' shopping motivations were analyzed by their gender identities in an attempt to explore which variable explains shopping motivations better. Study results demonstrated that both biological sex and gender identity creates a significant difference in terms of shopping motivations. Females were found more hedonic oriented than males, whereas with regard to gender identity feminine individuals have more hedonic orientations than androgynous, undifferentiated and masculine individuals. In addition, masculine and androgynous males were found to be more utilitarian oriented than feminine and undifferentiated males. Related implications concerning the findings of the study were presented.