Turistlerin destinasyon seçimine sığınmacıların etkisi: Türkiye'ye yönelik bir araştırma
The effect of asylum seekers on tourists' destination choices: A study related to Turkey
- Tez No: 475797
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ AKGÜNDÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Göç, Sığınmacı, Destinasyon, Destinasyon Seçimi, Turkey, Migration, Asylum Seeker, Destination, Destination Choice
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Turizmin dünya ekonomisindeki önemi hızla artmaktadır. Dünya ekonomisindeki birçok sektörde duraklama olmasına rağmen, turizm sektörü ülkelerin veya bölgelerin kalkınmasında önemini korumaya devam etmektedir. Ancak sektörün kırılgan yapısı nedeniyle destinasyonlara yönelik talep savaş, hırsızlık, göç, terör, politik istikrarsızlık ve krizlerden etkilenmektedir. Destinasyona seyahat etmek isteyen turistlerin algıladıkları riskler destinasyon tercihlerini değiştirmelerine, seyahatleri ertelemelerine veya seyahatlerini iptal etmelerine neden olabilmektedir. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki ülkelerde yaşanan sorunlar milyonlarla ifade edilen sayıda kişinin Türkiye'ye sığınmasına neden olmuştur. Türkiye'deki sığınmacıların Türkiye'ye yönelik turizm talebine etkisini belirlemeye yönelik ulusal ve uluslararası yazında bir çalışmaya rastlanmaması, bu araştırmanın gerçekleşmesinde önemli rol oynamaktadır. Araştırmanın amacını ortaya koyabilmek için öncelikle insanların destinasyon seçimine etki eden faktörlere ilişkin detaylı bir literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Devamında, uluslararası turizm talebinin görüşlerine belirlemek amacıyla senaryolar oluşturulmuştur. Senaryolar oluşturulduktan sonra8 adet demografik ifadeyi de kapsayan form Mart – Nisan 2017 döneminde Google. Doc formatında online olarak rastlantısal olarak seçilen, Türkiye'de bulunmayan 412 kişiye uygulanmıştır. Formlar SPSS 22.0 programına aktarıldıktan sonra katılımcılara ait görüşlerin yüzde ve frekanslarını belirlemek amacıyla çapraz tablo analizi yapılarak bulgular raporlandırılmıştır. Araştırma bulgularına göre snobizm etkisiyle destinasyon tercihini gerçekleştirecek kişilerin üzerinde sığınmacıların bir etkisinin olmadığı; sığınmacıların yarattığı güvenlik sorunun sosyal arayış ve keşif amaçlı seyahat eden kişilerin destinasyon tercihi üzerinde önemli bir etkisinin olmadığı; fiziksel ihtiyaçlarını karşılamak odaklı destinasyon seçimini gerçekleştiren katılımcıların sığınmacıların varlığından olumsuz etkilendiği; sığınmacıların yarattığı dilenme sorununun alışveriş bakımından çekici bir destinasyon tercihinde bulunmak isteyen turistleri olumsuz olarak etkilemediği; sığınmacıların yarattığı çevresel sorunların doğal tarihi ve kültürel çekiciliklere sahip bir destinasyona seyahat etmek isteyen kişileri olumsuz olarak etkilediği; sığınmacılardan ötürü destinasyonların yaptığı fiyat indirimi ve tutundurma çalışmalarının turistlerin destinasyon tercihini olumlu yönde etkilediği; sığınmacılardan dolayı katılımcıların destinasyon imajı ile ilgili herhangi bir olumsuz algılarının oluşmamasına rağmen sığınmacıların destinasyonları terk etmeleri, turizm bölgeleri veya şehir merkezlerinin dışında kamplarda barınmaları halinde bu durumun turistlerin tercihlerini olumlu yönde etkileyeceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of tourism in the world economy has rapidly increased. Although recessions are experienced in many sectors in the world economy, tourism sector manages to sustain its importance on countries and regions' developments. However, demand toward destinations might be affected from wars, robbery cases, migration activities, political instability and crisis due to sector's fragile structure. Risks that are perceived by tourists who would like to go to destinations might cause them to change their destination choices, delay their vacation dates or cancel their vacations. Problems that are experienced in the countries located in the geography that covers also Turkey led millions of people to asylum in Turkey. The fact that any studies could not be found in national and international literature about the effect of asylum seekers in Turkey on tourism demands to Turkey played an important role on conducting this study. Firstly, a detailed literature review about the factors affecting individuals' destination choices was conducted to determine the study purpose. Later, scenarios were created to determine international tourism demand. After creating scenarios, the form that covered 8 demographic characteristics was applied to 412 people, who were not in Turkey and selected randomly, in form of Google. Doc and during March-April 2017. After the forms were transferred to SPSS 22.0 program, they were reported as conducting cross table analysis to determine percentage and frequency values of opinions belong to participants. According to research findings, it was determined that with effects of snobbism, asylum seekers did not have an effect on individuals who would make a destination choice; security problems that occurred because of asylum seekers did not have an important effect on destination choices of tourists who traveled for social discovery and adventure; the presence of asylum seekers negatively affected individuals who made destination choice to meet their physical needs; bargaining problem that occurred because of asylum seekers did not negatively affect tourists who would like to make an attractive destination choice in terms of shopping opportunities; environmental problems that occurred because of asylum seekers negatively affected individuals who would like to go to destinations which had natural historical and cultural beauties; discount campaigns and retention efforts that were made by destinations because of asylum seekers positively affected tourists' destination choices; and if asylum seekers left the destinations or they were transferred to camps in outside of touristic destinations or city centers, this condition would positively affect tourists' choices although any kinds of negative perceptions did not occur in tourists' destination images due to asylum seekers.