Cinsiyet kimliği rolünün tüketicilerin satın alma davranışlarına etkisi: Adana ilindeki tüketiciler üzerinde bir araştırma
The effect of gender id role on consumers 'purchase behaviors: A research on consumers in Adana
  1. Tez No: 543566
  2. Yazar: CENNET ŞAMLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: tüketici, tüketici davranışı, cinsiyet kimliği rolü, hedonik, kompülsif, Consumer Behaviour, Gender Identity Role, Hedonic Purchasing, Compulsive Purchasing, Unplanned Purchasing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde pazarlama sektöründe yoğun bir rekabet ortamı bulunmaktadır. Pazarlamacıların ve firmaların içinde bulundukları yoğun rekabet ortamı farklı pazarlama stratejileri geliştirmeye yöneltmiştir. Bu aşamada cinsiyet kimliği rolü pazarlamacılara tüketici davranışlarındaki soruları cevaplamaya yardımcı nitelikte rol alır. Yapılan tez çalışmamızın amacı Adana ilindeki tüketicilerin cinsiyet kimliği rolünün satın alma davranışlarına olan etkisini araştırmaktır. Araştırmamızda 330 katılımcı ile yüzyüze anket çalışması yapılmış olup; Araştırmamızın sonucunda kadınsı ve erkeksi cinsiyet kimliği rolünün hedonik satın alma, kompulsif satın alma ve plansız satın alma davranışlarının üzerinde pozitif etkisi olduğu tespit edilirken; biyolojik cinsiyet açısından ise; hedonik satın alma, kompulsif satın alma ve plansız satın alma davranışlarında farklıklıklar olduğu verilerle tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, there is an intense competition environment in marketing sector. The intense competition environment which the marketers and firms are in, has directed to develop different marketing strategies. At this stage, the gender identity role plays a role in helping marketers to answer questions in consumer behaviours. The aim of our thesis is to investigate the effect of gender identity role of consumers in Adana province on purchasing behaviours. In our study, face to face survey was conducted with 330 participants and analyzed by SPSS program. At the end of our research, it is determined that the role of feminine and masculine gender identity has an positive effect on hedonic purchasing, compulsive purchasing and unplanned purchasing. As for biological gender view, it is determined that there are differences in hedonic purchasing, compulsive purchasing and unplanned purchasing behaviours.