İslami yenilikçilik ve kadın: Türkiye örneği
Islamic reformism and woman: The case of Turkey
- Tez No: 475798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SÜHEYL ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Değişme, Toplumsal Roller, Kadının Hakları, İslam Hukuku, İslami Yenilikçiler, Social Change, Social Roles, Women's Rights, Islamic Law, Islamic Reformists
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Batı'nın fikri, siyasi ve ekonomik gelişmeleri, Batı karşısına İslam dünyası ve Müslümanlara bir mağlubiyet kazandırmıştır. Son iki asırda bu yenilgiyi fark eden Müslüman düşünürler, dönemin bilim anlayışını ve mevcut olan gelişmeleri yakalamak ve daha fazla başarısızlıklara uğramamak için, İslam'ın düşünce ve hukuk alanlarında bir reformun gerekliliğini savunmuşlardır. Bu reform ve yenileme projesi, önemli konularından biri kadın konusu olmuştur. Günümüzde toplumsal değişmenin bir tezahürü de kadının kamusal alanda erkek ile yan yana çalışması, toplumsal rollerinin büyük bir değişmeye dönüşmesi ve erkeklerle eşit bir hale getirilmesidir. İslami yenilikçiler, İslam'ın ısrarla savunduğu adalet ilkesi ışığında, İslam toplumlarında kadının kaybettiği değer ve hakları geri vermek ve Müslümanların arasında yaygın olan erkek egemenliği düşüncesini sonlandırarak bu adaletsizliği ortadan kaldırmaya çalışmışlardır. Bundan dolayı, hukuki alanda kadın ile ilgili birçok hükümler yeniden gözden geçirilmiştir. Kadının problemlerinin geleneksel İslam anlayışında ontolojik olduğunu savunarak ve kadının modern zamandaki konumuna dayanarak, yeniden İslam hukukunda mevcut olan kadının konumu, toplumsal rolleri, kadının örtünmesi ve şahitliği, kadının boşanma hakkı ve mirastaki payları gibi konuları yeniden yorumlayarak, kadının lehine yeni hükümler ortaya koymuşlardır.
Özet (Çeviri)
The West's intellectual, political and economic developments have led to the defeat of the Islamic world and the Muslims against the West. In the last two centuries, the Islamic thinkers who recognized this fact, captured the period of understanding and existing development and to avoid further failure defended the need for further reform requirements in Islamic thought and legal fields. One of the important issues in this reform and reforms project has been the topic of women. Today as a manifestation of social change there has been a transformation of social roles where women are faced to work side by side with men in public sphere and women are also been equalized with men. Islamic revolutionarists have tried to remove this injustice from the light of the justice principle that Islam insists on, granting women the values and rights they have lost in Islamic societies' and ending the thought of male domination which is common among Muslims. Therefore, many provisions concerning women in the legal field have been re-examined. On the basis of women's modern position, they argued that women's problems are ontological in their traditional Islamic understanding, and they reinterpreted the new conclusions of women in terms of the conception of women in society, social roles, women's covering and witnessing, women's divorce rights and heritage share.