Asayiş şube müdürlüklerinde gasp suçu soruşturması sürecinin iyileştirilmesinde süreç haritalama ve hata türü ve etkileri analizi yönteminin kullanılması üzerine bir araştırma
A research on using process mapping and failure modes and effects analysis to improve deforcement crime investigation process in public order
- Tez No: 475799
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK ÖZLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: HTEA, SIPOC, Gasp Suçu Soruşturması, Süreç Haritalama, Çapraz Fonksiyonlu Süreç Haritası, RÖS, Emniyet Genel Müdürlüğü, FMEA, SIPOC, Deforcement Crime Investigation, Process Mapping, Cross-Functional Process Map, RPN, Turkish National Police
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Günümüzdeki güvenlik anlayışı, temel hak ve özgürlüklerin ön planda tutularak, korunması, demokrasinin tüm bileşenleri ile birlikte geliştirilmesi ve güvence altına alınması, küresel ve ulusal düzeyde toplumun huzur ve güven ortamı içerisinde yaşamasını hedeflemektedir. Ülkemizde Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), ülke içerisinde halkımızın huzur ve güvenliğini sağlamak amacıyla, insan hak ve hürriyetlerine saygılı bir şekilde çağdaş polislik yöntemlerini kullanarak ve kendini sürekli yenileyerek vatandaşlarımıza güvenlik hizmeti vermektedir. Gasp Suçu Soruşturmalarının mevcut durumdan daha iyi hale getirilerek daha etkili, verimli ve hızlı bir şekilde yürütülmesi, oluşan suçların Faili meçhul olarak kalmaması, faillerinin bulunarak yakalanması, şu an hâlihazırda yapılmakta olan suç soruşturmalarının süreçlerinin belirli bir standarda oturtularak daha iyi bir şekilde sürdürülmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünde Gasp Suçu soruşturmasının iyileştirilmesinde süreç haritalama ve Hata Türleri ve Etkileri Analizi (HTEA) teknikleri uygulanmıştır. Süreç haritalama, süreci görsel hale getirerek, süreçlerde yapılan iş ve işlemlerin akışının herkes tarafından kolayca anlaşılmasını ve öğrenilmesini sağlamaktır. Tezde SIPOC (Tedarikçi – Girdi – Süreç – Çıktı – Müşteri (Supplier – Input – Process – Output – Customer)) yöntemi kullanılarak hazırlanan Çapraz fonksiyonlu süreç haritası kullanılmıştır. HTEA en kısa tanımıyla tasarım, sistem, süreç ve serviste oluşabilecek sıkıntılar, problemler, düzeltilmesi gereken noktalar ve eksikliklerin ortaya çıkmadan değerlendirilmesini sağlayan bir metotlar bütünüdür. Hataların önceden bulunarak önlenmesi, maliyet açısından hiç kuşkusuz işletmeleri büyük zararlardan kurtaracak ve hatta karlılığının artmasına neden olacaktır. Tezin konusu olan süreç HTEA uygulamasıyla, sürecimizde toplam 15 hata türü ile 36 hata nedeni tespit edilmiştir. HTEA uygulamalarında risk önceliklerinin (risk öncelik sayısı (RÖS)) hesaplamalarında kullanılan olasılık, keşfedilebilirlik ve şiddet değerlerinin belirlenmesinde rehberlik etmek amacına yönelik tablolar hazırlanmıştır. Uygulanan mevcut keşfedilebilirlik ve önleyici kontrol ile bu sayılar, hata türünde 10'a hata nedeninde ise 22'ye indirilmiştir. Kalan Hata türleri ve nedenleri RÖS hesaplamaları sonucu RÖS>100 değerinden büyük olduğundan dolayı iyileştirme önerileri verilmesi ve uygulanması kararı alınmıştır. Öneriler ve bunların uygulaması sonucunda tüm hata türü ve nedenlerinde azalma sağlanmıştır. İlk RÖS değerlerinin hesabı ile ikinci RÖS değerinin arasında % 80,6 azalma görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Today's security understanding is to keep fundamental rights and freedoms first and foremost, while developing all the components of democracy to assure peace on a global and national scale thus providing a more secure life to citizens. Turkish National Police (TNP) provides security services to Turkish Citizens while constantly renewing its policies and methods in order to ensure peace, serenity and security in a way that respects human rights and freedoms at all times. The aim is to conduct an efficient, effective and a better investigation of Deforcement Crime in a fast manner thus solving Unidentified Deforcement Crime files known as“cold cases”or finding offenders on the run of the solved cases and implementing specific standards to crime cases that are being under investigation also known as“hot cases”. For this purpose, process mapping and Failure Modes Effect Analysis (FMEA) techniques were applied to Deforcement crime investigations in order to improve investigation quality and efficiency in Public Order Department of Directorate of İzmir Province. Process mapping is describing the workflow by visualizing a process or several processes to bring a clear understanding of the work. In this thesis, cross-functional process map was used which is prepared by the method SIPOC (Supplier- Input- Process- Output- Customer). In short, FMEA is a set of methods that points out difficulties, problems and deficiencies that need a fixation before they occur during designing, systems, processes and services. Certainly, finding deficiencies beforehand will save businesses from huge losses in terms of costs and even help to achieve a higher profit rate. Applying process FMEA as thesis subject; total of 15 failure modes and 36 failure errors were fixed. To guide specifying probability, detection and intensity value that are used in calculation of (RPN (Risk Priority Number)) Risk priority in FMEA applications, tables were prepared. These numbers reduced to 10 in failure modes and 22 in failure errors by applying current detection and preventive controls. Since the result of RPN calculation for the remaining failure modes and causes is RPN>100, suggestions for improvement and application were decided. Upon application of suggestions for improvement, decrease in all failure modes and causes are achieved. 80,6% decrease was observed between the first RPN calculation and second RPN calculation.