TPM anlayışı kapsamında gerçekleştirilen OEE analizleri ve bir imalat işletmesinde uygulanması
OEE analysis performed under the TPM concept and implementation in a manufacturing operation
  1. Tez No: 475802
  2. Yazar: UUGANGEREL JUGDERRAGCHAA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: TPM, Toplam Üretken Bakım, Bakım, OEE, Toplam Ekipman Etkinliği, Polyester Depolama Tank, TPM, Total Productive Maintenance, OEE, Overall Equipment Effectiveness, Polyester Storage Tank
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kalite Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Rekabetin giderek arttığı bugünlerde, işletmelerin sahip oldukları varlıkları verimli kullanabilmeleri çok önemlidir. TPM (Total Productive Maintenance- Toplam Üretken Bakım), Toplam Kalite Yönetimi felsefesi çerçevesinde üretimin ve hizmetin sağlandığı her türlü makinenin ve ekipmanın verimli kullanılması ile sıfır arıza ve sıfır kayıp hedefleyen bir anlayıştır. TPM uygulamalarının başarısının ölçülmesinde en büyük rol oynayan OEE, (Overall Equipment Effectiveness – Toplam Ekipman Etkinliği) makine ve tesislerin hangi etkinlikte kullanıldığını ölçen çok önemli bir parametredir. Bu çalışmada, öncelikle bakım ve toplam üretken bakım kavramları açıklanmış ve ekipman etkinliğiyle ilgili literatür taraması sunulmuştur. İşletmenin etkinliğinin ölçülmesinde kullanılan, Toplam Ekipman Etkinliği (OEE) kavramı ve bu kapsamda gerçekleştirilen makine ve ekipman uygunluğu, performans etkinliği, kaliteli ürün oranı hesaplamalarına ilişkin analizleri yapılmıştır. Polyester depolama tank imalatı yapan bir firmada gerçekleştirilen OEE analiz çalışması sunulmuştur. Toplam ekipman etkinliği yöntemi hakkında literatür araştırma sonucunda işletmeden alınan bir aylık veriler ile OEE hesaplama yapılmıştır. Hesaplamayı haftalık bazında değerlenip haftaları karşılaştırarak değerler arasındaki farkları hakkında bilgi verilmiştir. OEE sonuçtan yola çıkarak, durumun iyileştirilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, when competition is on the rise, it is very important that businesses can use their assets efficiently. TPM (Total Productive Maintenance) is an understanding of zero failure and zero loss through the efficient use of all types of machines and equipment provided for production and service in the framework of Total Quality Management philosophy. Overall Equipment Effectiveness (OEE), which plays the biggest role in measuring the success of TPM applications, is a very important parameter that determines the effectiveness of machines and facilities. In this study, firstly the concept of maintenance and total productive maintenance are explained and literature review on equipment effectiveness are presented. The concept of Total Equipment Effectiveness (OEE) and the analysis of machine and equipment suitability, performance efficiency and quality ratio calculations carried out in this context were analyzed. OEE analysis carried out in a company which manufactures polyester storage tank were presented. With outcome of the litreature review on the Overall Equipment Effectiveness Method, the datas were extracted and OEE calculated from the operation within one month's period. The calculation is evaluated and compared on a weekly basis and resulting information about the differences between the values were given. As a result of OEE method, recommendations to improve the situation found.