Toplam verimli bakım anlayışı ile ekipman performansının iyileştirilmesi
- Tez No: 148366
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA BORAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Verimli Bakım (TVB), Özerk Bakım, İyileştirme. IV
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Toplam Verimli Bakım (TVB), ekipmanlaraı sebep olduğu kayıpların ortadan kaldırılması ve bakım faaliyetlerinin operatör ve bakımcılara dağıtılması anlayışına sahip bir tür felsefedir. Japonların geliştirdiği bu felsefenin hedefi ekipman verimliliklerinin artırılması ve makinalann devamlı maksimum verimde çalışması için gerekli faaliyetlerin gerçekleştirilmesidir. TVB genel olarak bir kuruluşta altı büyük kaybm giderilmesi, planlı bakım, özerk bakım, mühendislik faaliyetleri, ürün tasarım faaliyetleri ve eğitim olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Yapılan tez çalışmasında TVB kavramı tanıtılmakta, bir kuruluşta uygulamak için hangi aşamalardan geçmesi gerektiği anlatılmaktadır. Bu kapsamda pilot ekipman uygulaması için bir örnek verilmektedir. Verilen örnekle özellikle seri üretim yapmayan makinalar için TVB faaliyetleri içinde iyileştirmelerin nasıl yapılabileceği gösterilmektedir. Pilot ekipman uygulaması safhasında iki kez dörder haftalık periyotlar boyunca her çalışma sonunda ve günlük olarak tutulan kayıtlardan elde edilen veriler, verimlilik hesaplamalarında kullanılmıştır. Uygulamada problem çözme tekniği olarak balık kılçığı yönteminden yararlanılmıştır. Ekipmanın kritik parçalarının belirlenmesinde kritiklik analizi tekniği kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Total Productive Maintenance Key Words : TPM (Total Productive Maintenance), Autonomous Maintenance, Improvement. (TPM) is a kind of philosophy which eliminates the losses caused by machines and distributes maintenance activities to operators and maintenance personnel. The aim of this philosophy devloped by Japanese is to carry out the activities needed to increase the productivity of machines and to maintain the maximum productivity of machines. TPM composed of six sections which are eliminating six big losses around company, planned maintenance, autonomous maintenance, engineering activities, product design activities and education. In this study,TPM idea is presented and the stages of TPM to be performed in an enterprise. An example of pilot equipment practice is presented. By giving this example; it is shown how to perform improvements on the machines which are not used in continuous production. In the stage of pilot equipment practice, data acquired by observing the equipment along two periods of four weeks, is used in the productivity calculations. Fish bone diagram is used to solve the problems. Criticality analysis technique also is used to determining the critical parts of the equipment. V