II. Vatikan Konsili belgeleri: İçerikleri, oluşum süreçleri ve tartışmalar
Documents of the Second Vatican Council: Contents, processes and discussions
- Tez No: 475821
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ZAKİR ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Katolik Kilisesi, II. Vatikan Konsili, Konsil Dokümanları, Catholic Church, The Second Vatican Council, Council's Documents
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, II. Vatikan Konsilinin ilan ettiği on altı dokümanın içeriğini, oluşum sürecini ve bu belgeler üzerindeki tartışmaları incelemektedir. Bilindiği gibi II. Vatikan Konsili, Katolik Kilisesi için bir dönüm noktasını oluşturmaktadır. Nitekim Kilise, bu konsille birlikte hem kendi içinde bir yenilenme gerçekleştirmiş hem de modern dünyaya karşı olan tutumunu gözden geçirmiştir. Konsil sonrasında ilan edilen on altı doküman, Katolik dünyanın belli bir kesiminde memnuniyetle karşılanmış olsa da konsil sonrasında pek çok tartışmaların yaşanmasına sebep olmuştur. Bu çalışma giriş, sonuç ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Girişte konunun kapsamı, önemi ve işleniş yöntemi ele alınmıştır. Birinci bölümde I. İznik Konsilinden II. Vatikan Konsiline kadar olan 21 genel konsilde alınan kararlar, tarihsel gelişmeler dikkate alınarak tahlil edilmiştir. Ayrıca, Rönesans ve Reform harektlerinin kilise üzerindeki etkilerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde, Aydınlanma ve Modernizm hareketlerinin Katolik Dünyasındaki etkilerine kısaca yer verilmiştir. Aynı zamanda II. Vatikan Konsilinin ilanından kapanışına kadar geçirdiği süreç ve gelişmeler de ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise on altı konsil dokümanının içeriği ve konsil kararlarının Katolik ve dış dünyada uyandırdığı yankılar incelenmiştir. Sonuç bölümünde çalışmanın üç ana bölümü kısaca değerlendirildikten sonra II. Vatikan Konsilinin genel bir tahliline yer verilmiş; muhafazakâr ve liberal Katoliklerin konsil kararlarına yönelik yorumları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the contents of the sixteen documents proclaimed by the Vatican Council II, the process of formation and the discussions on these documents. This council is a turning point for the Catholic Church. As a matter of fact, the Catholic Church has made a renewal in itself with this council, and has also observed the attitude towards the modern world. The sixteen documents proclaimed after the council were welcomed in a certain part of the Catholic world, but also caused many controversies after the council. This study is composed of introduction, conclusion and three main sections In the introduction the scope, importance and method of the research are discussed. In the first chapter decisions taken by the 21 general councils from Nicea to the Vatican Council II have been analyzed by considering historical developments. Also, the effects of the Renaissance and Reform movements on the Catholic Church were mentioned. In the second part, the effects of the enlightenment and Modernism movements in the Catholic world were briefly discussed. At the same time, in this chapter the process and development of the Vatican Council II from its proclamation to its closing are also discussed. In the third chapter, the contents of the sixteen documents and the echoes evoked by the decisions in the Catholic and non-Catholic world are examined. In the conclusion, the three main parts of the study are briefly evaluated and then a general analysis of the Vatican Council II was given; the conservative and liberal Catholics' comments on the council's decisions also were debated.