İbn Rüşd'ün ahlak felsefesi
Ibn Rushd's moral philosophy
  1. Tez No: 475826
  2. Yazar: MUSTAFA ŞAMDANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BİLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlak, erdemler, medeni ilim, siyaset, nefs teorisi, Morality, virtues, Civil sciences (al- ılm al-madani), Politics, Nafs Theory
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada İbn Rüşd'ün ahlak felsefesi, erdemler hakkındaki görüşleri üzerinde durulmuştur. Filozofun siyaset felsefesi ile ilişkili olarak ahlâka dair değinileri ortaya çıkarılmaktadır. Bu bağlamda İbn Rüşd'ün nefs teorisi ile siyaset felsefesi ve bu ilimlerin ahlâk felsefesi ile olan ilişkisi ele alınmaktadır. İbn Rüşd'ün ahlâk felsefesinin genel hatlarını ortaya serebilmek için birinci Bölümde öncelikle onun seleflerinden Platon, Aristoteles ve Fârâbî'nin ahlâka dair görüşleri genel hatları ile ele alınmıştır. İbn Rüşd'ün“medeni ilim”kavramı ahlak ve siyaset ilişkisini yansıtan bir kavram olduğundan üzerinde ayrıntılı durulmuştur. Çalışmamızda İbn Rüşd'ün Aristoteles'in Etik kitabına yazdığı şerhlerden alıntılar tahlil ve tercüme edilmiştir. İkinci bölümde ise nefs kavramı üzerinden, ahlâki erdemler tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work focuses on Ibn Rushd's views on moral philosophy and virtues. In relation to the political philosophy of the philosopher it is revealed references about morality. In this context, Ibn Rushd 's theory of nafs and the relation between political philosophy and moral philosophy of these sciences are discussed. In order to reveal the general outline of Ibn Rushd's moral philosophy, in the first Part, the views of Plato, Aristotle and Fârâbî's morals from his predecessors were first handled. Ibn Rushd's concept of“civilized science”is a concept that reflects the relationship between ethics and politics. Excerpts from the commentary he wrote on Aristotle's Ethics Ibn Rushd's books have been translated and analyzed in our study. In the second part, moral virtues were determined through the concept of nafs.