Mohammed Arkoun'da klasik İslam felsefesi yorumu
Mohammed Arkoun's interpretation of classical Islamic philosophy
- Tez No: 475827
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN BİLEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Muhammed Arkoun, İslam felsefesi, Yorum, İslam Kültürü, Felsefe-Din, Mohammed Arkoun, Islamic Philosophy, Interpretation, Islamic Culture, Philosophy-Religion
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
İslam felsefesi, düşünce tarihine yeni fikirler katar. Eski Yunan felsefesini yeniden yorumlar. İslam felsefesi düşünceleri İslami açıdan yeniden değerlendirir. İslam felsefesinin amacı da felsefe ve dinin benzerliğini ortaya koymaktır. Batıdan gelen felsefenin, bizim kültürümüzle birleştirilip yeni bir felsefe yaratılması amaçlanır. Muhammed Arkoun, Fransa'da yıllarını geçirmiştir. Batı kültürünü çok iyi bilir. Ancak kendi kültürünü de unutmamıştır. İslam kültürünü yükseklere taşımayı hedeflemiştir. Muhammed Arkoun, felsefi açıdan çok değerli bir isimdir. Bu çalışmada Muhammed Arkoun'un İslam felsefesine bakışı ve katkıları incelenmeye çalışılmıştır. Batı kültürünü İslam kültürüyle bağdaştırmıştır. Ancak Arkoun, İslam dünyasında yeterince tanınmamıştır. Arkoun'un İslam felsefesi hakkında görüşlerini temellendirmeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
Philosophy of Islam brings new ideas to the intellectual history of the world. It reinterprets the Ancient Greek philosophy. The philosophical tradition of Islam evaluates the in terms of Islamic principles. The aim of philosophy in Islam is to reconcile ancient philosophical doctrines and Islamic ideals. Contemporary philosophy in Muslim world synthesize the ideas from west and Islamic culture. Mohammed Arkoun who has spent years in France is a scholar well familiar with the contemporary western culture. He has also well-educated in his own culture and he has admiration for the philosophical tradition of Islam. Mohammed Arkoun is one of the influential scholar of contemporary Islamic philosophy. In this research, Islamic philosophy is evaluated with reference to Arkoun's interpretation and his contributions to this area. He harmonized the western culture with the contemporary scholarship of Islam. However Arkoun is still not so well-known contemporary Muslim philosopher in Turkish academic circles. We are going to try to examine his interpretations of Islamic philosophy both classical and contemporary.