Sir John Chancellor dönemi Filistin
Palestine under Sir John Chancellor's administration
  1. Tez No: 658851
  2. Yazar: HASAN GÜLPINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Arap, Yahudi, Ağlama Duvarı, Sir Chancellor, 1929 Ağustos Karışıklıkları, Shaw Komisyonu, Arab, Jew, Wailing Wall, Sir Chancellor, 1929 August Disturbances, Shaw Commission
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
1516'da Yavuz Sultan Selim'in fethiyle başlayan Filistin hakimiyeti 11 Aralık 1917'de General Edmund Hynman Allenby komutasındaki İngiliz ordusunun Kudüs'e girişiyle birlikte son bulmuştur. Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra İngiltere hakimiyetine giren topraklar 1917-1920 yılları arasında askeri idare tarafından yönetilmiştir. 1 Temmuz 1920'de ilk Yüksek Komiser Sir Herbert Samuel'in atamasıyla birlikte sivil idareye geçilmiştir. Filistin için İngiliz mandası Milletler Cemiyeti tarafından 24 Temmuz 1922'de onaylansa da İngiltere hükümeti bu tarihten önce atamasını gerçekleştirmiştir. Üçüncü Yüksek Komiser olarak atanan Sir John Robert Chancellor 1928-1931 tarihleri arasında görev almıştır. Bu tez çalışmasında Yüksek Komiser Chancellor dönemi Filistin'in 1929 yılındaki genel durumu, Ağlama Duvarı İsyanı ve sonrası incelenmiştir. 24 Eylül 1928'de ibadet edenleri birbirinden ayıran perdenin kaldırılmasıyla başlayan Ağlama Duvarı olayı, bir yıl sonra doruk noktasına ulaşmıştır. 23-30 Ağustos 1929'da ülke geneline yayılan karışıklıklarda Arap-Yahudi her iki taraftan can kaybı yaşanmıştır. Chancellor Filistin'inde meydana gelen bu hadise ile İngiltere'nin Yahudi göçü politikası sorgulanmıştır. İsyanın ardından Shaw Komisyonu raporu, Hope Simpson Raporu ve Passfield Beyaz Belgesi gibi raporlar yayınlanmıştır. 1929'da meydana gelen hadiselerden sonra iki halk arasındaki ilişkiler eskisi gibi kalmamış, demografik yapının şekillenmesinde etkili olmuştur. Araplarla aynı mahallede, köylerde yaşayan Yahudiler nüfuslarının baskın geldiği bölgelere taşınmıştır. Araplar da aynısını yapmıştır. Böylece birbirine izole yaşamanın ilk adımı gerçekleşmiştir.
Özet (Çeviri)
The domination of Palestine, which started upon the conquest of Yavuz Sultan Selim in 1516, ended on December 11, 1917, when the British army under the command of General Edmund Henry Hynman Allenby entered Jerusalem. The lands were ruled by the military administration between the years 1917 and 1920, which came under British rule after the World War I. On July 1, 1920, after the appointment of the first High Commissioner, Sir Herbert Samuel, the military administration was replaced with the civil administration. Although the British Mandate for Palestine was officially approved on July 24, 1922 by the League of Nations, the British government made Samuel's appointment beforehand. Sir John Robert Chancellor was appointed as the third High Commissioner and served from 1928 until 1931. In this thesis the general situation of Palestine in 1929 under the administration of High Commissioner Chancellor, and The Wailing Wall Riots and its aftermath were examined. incident started with the removal of the curtain that separated prayers from each other on September 24, 1928, and it reached a climax a year later. The ensuing chaos spread across the country on August 23-30, 1929, and Arab-Jewish lives were lost on both sides. The migration policy of Britain was questioned due to the incidents which occurred in Palestine of Chancellor. After that riot, Shaw Commission Report, Hope Simpson Report and Passfield White Paper were published. After the events taking place in 1929, the relations between the two communities did not remain as before, which means that they were effective in shaping the demographic structure of the country. Jews who were living together in the same villages or neighborhood with the Arabs, moved to areas where their population was dominant. Besides, the Arabs did the same, and they started living in isolation.