Irak'ta ve Türkiye'de kamu iç denetim karşılaştırması
Public internal audit comparison in Iraq and Turkey
  1. Tez No: 475853
  2. Yazar: SUFYAN AZER ABDULKAREEM AL OBAIDI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL SENAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, Kamu İç Denetimi, İç Denetim Standartları, İç Denetim Raporu
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
İşletmelerin organizasyonlarının karmaşık bir yapıya dönüşmesi ile birlikte işletmelerin ürettiği bilginin de güvenirliği sorgulanmaya başlamıştır. Bu süreç işletmelerdeki hem bağımsız denetimin hem de iç denetimin rolünün artmasına neden olmuştur. Özellikle ilk zamanlar mali işlemlerin ve muhasebe kayıtlarının doğrulanması ile sınırlı olan iç denetimin kapsamı bu süreçte daha da genişlemiştir. Ancak kamu kurumları özel sektörde yaşanan bu gelişmelerin gerisinde kalmıştır. Özel işletmeler karşılaştıkları risklerin artması ve çeşitlenmesiyle birlikte iç denetim sürecinde risk değerlendirmesi yapmaktadırlar. Ancak söz konusu değerlendirme kamu kurumlarında tam anlamıyla yapılmamaktadır. Çalışmada Türkiye'de ve yoğun ticari ilişki içerisinde bulunduğu Irak'ta kamu kurumlarındaki iç denetim süreci irdelenmiştir. Bu kapsamda Irak'ta faaliyette bulunan ve bir kamu kuruluşu olan Irak Sanayi ve Maden Bakanlığı'na Bağlı Kamu Sistemler Şirketi'nin iç denetim süreci ortaya konulmuş ve bu süreç sonunda hazırlanan iç denetim raporu incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the transformation of organizations into a complex structure, the reliability of the information produced by enterprises has begun to be questioned. This process has led to an increase in the role of both independent auditing and internal auditing in enterprises. The scope of internal audit, which is limited primarily to the verification of financial transactions and accounting records in the early days, has further expanded in this process. However, public institutions are lagging behind these developments in the private sector. Private entities make risk assessments in the internal audit process with increasing and diversifying risks they face. However, this evaluation is not done fully in public institutions. During the study, the internal audit process in public institutions in Iraq, where he was in Turkey and in intense commercial relations, was examined. In this context, the internal audit process of Iraqi Systems Public Company, which is a public organization operating in Iraq, has been put forward and the internal audit report prepared at the end of this process has been examined. Keyword: Audit, Public Internal Audit, Internal Audit Standards, Internal Audit Report.