1980 sonrası küreselleşmenin Türkiye'nin dış ticaret yapısına etkileri
The effects of globalization after 1980 on Turkey's foreign trade structure
- Tez No: 475886
- Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Globalization, Multinational Coperations, Foreign Trade, Industrialization
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
21. yüzyılda hızla gelişen teknoloji ile birlikte artan üretim ve tüketim; sosyo-kültürel alanda değişimlerin yaşanmasına ve çok uluslu şirketlerle de idari anlamda değişimler yaşanmaya devam etmektedir. Bunlarla birlikte artık tek tip tüketici oluşturulmuş ve geleneksel ürünler ortadan kaldırılmış; tamamen çok uluslu şirketlerin inisiyatifine bırakıldığı görülmektedir. Toplumların da bu dönüşüme katılmasıyla beraber dünya artık küresel köy olarak kabul edilmektedir. Türkiye ise devrim niteliğindeki 24 Ocak Kararları ve 5 Nisan Kararlarında öngörüldüğü üzere ekonomide pozitif etkiler yaratıp yaratmadığı ile dış ticaret politikalarının ekonomi üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Dolayısıyla bu çalışmada, 1980 yılı baz alınarak küreselleşmenin Türkiye'ye etkileri dış ticaret üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada dış ticaret yapısı, ihracat ve ithalatın mal grupları ve sektörel dağılımı ile son yirmi yılda en çok ihracat ve ithalat yapılan ülke grupları esas alınarak değerlendirilmiştir. Türkiye ekonomisinin küresel sisteme girme çabaları, 1950 ve 1960'ların yükselen ekonomik zamanlarına denk gelmeyip, daralan 1980'li yıllara denk geldiği görülmüştür. Sanayileşmenin tamamlanmamasından dolayı kaynak ve gelir zayıflığı ile bankacılık faaliyetlerinin yeterince etkin olmamasından dolayı küresel rekabet gücümüz üzerinden küreselleşme olgusunun zannedildiği gibi pekte anlamlı bir katkısının olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
A growing production and consption with the developing rapidly technology in 21st century, has made a change in socia-cultural areas and multinational corporations has been proceeding changes in terms of administrative Works.Along with that, it is has been seen that anymore only monotype consumer is formed,cultural products are disrupted and it has been completely left to the multinational corporations. Within the communities accepting this global uniformity, the world can be accepted as a global village. Turkey, on the other hand, investigated the effects of foreign trade policies on the economy as well as whether it created positive effects on the economy, as provided for in the January 24 Decisions and the April 5 Decisions. Therefore, in this study, it was tried to evaluate the effects of globalization on Turkey on the basis of 1980 based on foreign trade. The foreign trade structure in the study is based on the product groups of exports and imports and sectoral distribution, and on the basis of the groups of countries that have made the most export and import in the last two decades. It has been seen that the efforts of the Turkish economy to enter the global system did not coincide with the rising economic times of the 1950s and 1960s but coincided with the 1980s. Due to lack of resources and income and insufficiency of banking activities due to the fact that the industrialization is not completed, it seems that there is not a significant contribution to globalization due to global competition.