Algılanan örgütsel destek, lider desteği ve sosyal desteğin iş tatminine etkisinde örgütsel bağlılığın aracılık rolü: Savunma sektöründeki KOBİler üzerine bir araştırma
The mediating effect of organizational commitment on the influence of perceived organizational support, leader support and social support to work satisfaction: A study on small and medium-sized enterprises operating on defence industry
  1. Tez No: 475905
  2. Yazar: İLKNUR KARABULUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KEMAL TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, Lider Desteği, Sosyal Destek, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Perceived Organizational Support, Leader Support, Social Support, Work Satisfaction, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk Hava Kurumu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dünyada ve ülkemizde, artan rekabet, stratejik faktörler, entelektüel sermaye olan insanı ve gelişen teknoloji sektörü ön plana çıkartmaktadır. Bu çalışmada, savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren firmalarda çalışanların algılanan örgütsel destek, lider desteği, sosyal destek, iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Değişkenlerin farklı kavramlarla arasındaki ilişkiyi konu alan makale sayıları her geçen gün artış göstermektedir. Ancak algılanan örgütsel destek, lider desteği, sosyal desteğin iş tatminine etkisinde örgütsel bağlılığın aracılık rolü hakkında araştırmaya rastlanmamıştır. Araştırmanın çıktıları, açısından hem savunma ve havacılık sektörüne hem de diğer sektörlerde faaliyet gösteren örgütlerin üst düzey yöneticilerine önemli bilgi ve geri bildirimler sağlayacaktır. Ankara İli Ostim Sanayi bölgesindedir. Savunma ve havacılık sektöründe faaliyet gösteren 71 firmadır.“Basit Rastlantısal Örnekleme”yöntemini kullanarak 900 çalışan kadar anketler dağıtılmıştır. Bu anketlerden 500 adeti geri toplanmış ve örneklemden 448 adeti analize uygun bulunmuştur. Çalışanların algılanan örgütsel destek, lider desteği, sosyal destek için ondokuz maddelik ölçek, iş tatmini için uyarlaması yirmi maddelik ölçek, örgütsel bağlılık onsekiz maddelik ölçek kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler, IBM SPSS 23 ve IBM SPSS AMOS 23 adlı istatistik paket programları ile analiz edilmiştir. Bu analiz çerçevesinde ölçekler arasındaki bağın tespit edilmesi için anova testi (tek yönlü varyans analizi), t testi, çoklu karşılaştırma analizi (Bonferroni veya Tamhane's T2 testi), dorulayıcı faktör analizi (DFA) ve levene testi yöntemleri değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda; Algılanan örgütsel destek ile lider desteği iş tatmini ile olumlu yönde bir etkisi olduğu tespit edildi. Kullanılan diğer ölçeklerden biri olan sosyal destek ile iş tatmini arasındaki bağı göstermek için, örgütsel bağlılığın aracılık rolü kullanılmıştır. Ölçekler arasında olumlu yönde orta düzeyde bir etkiye sahip olduğu görülmüştür. Elde edilen verilerle örgütsel bağlılığın dolaylı aracılık rolüne sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the world and in our country, increasing competition and strategic factors drive forward the intellectual capital: humans and developing technology sector. The aim of this study is to define the correlation between perceived organizational support of staff, leader support, social support, work satisfaction and organizational commitment in the firms operating on defence and aviation industry. The number of studies focusing on the correlation between these factors increases day by day. However, no study on mediating effect of organizational commitment on the influence of perceived organizational support, leader support, social support to work satisfaction has been conducted. The outcomes of that study will provide significant information and feedbacks for both defence and aviation industry and executives working in other industries. The universe of this study in Ankara city, OSTIM industrial zone. With 900 employees, there are 71 firms operating in defence and aviation industry. By using simple random samping, 900 surveys were distributed, 500 of these surveys were taken back and 448 of these found eligible to analyse. 19-point scale for perceived organizational support of staff, leader support and social support, 20-point scale for work satisfaction, 18-point scale for organizational commitment were used. Datas collected from the research were analysed via IBM SPSS 23 and IBM SPSS AMOS 23 statistical packages. In the frame of this analysis, to detect the correlation between scales, ANOVA test (one-way variance analysis), t test, multiple comparison analysis (Bonferroni or Tamhare's T2 test), confirmatory factor analysis (DFA) and levere tests were used. Research results are as follows: Positive interaction has found between perceived organizational support, leader support and work satisfaction. The mediating effect of organizational commitment was used to reveal the correlation between work satisfaction and social support, which is one of the scales that have been used, and it was found that it has positive and medium interaction. In the light of obtained datas, it's concluded that orgainzational commitment has indirect mediating effect.