Sosyal medya kullanım özelliklerinin kişilik yapılanmaları, yaşam doyumu ve depresyon açısından incelenmesi
The relationship between the characteristics of social media usage and personality structures, life satisfaction and depression
  1. Tez No: 475936
  2. Yazar: EZGİ ÇAYIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERYAL ÇAM ÇELİKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: sosyal medya, narsisizm, kişilik, yaşam doyumu, depresyon, social media, narcissism, personality, life satisfaction, depression
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Işık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sosyal medya kullanım özelliklerinin kişilik yapılanmaları, narsisizm, yaşam doyumu ve depresyon ile ilişkilerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmanın örneklemi, gönüllülük usülüne göre, Surveey anket sistemi üzerinden katılım sağlamış, 281'i kadın, 147'si erkek olmak üzere toplam 428 sosyal medya kullanıcısından oluşmaktadır. Veri toplama aşamasında, Sosyodemografik Özellikler ve Veri Formu, Beş Faktör Kişilik Envanteri Kısa Form (5FKE), Narsisistik Kişilik Envanteri, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Beck Depresyon Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizinde, frekans dağılımları oluşturulmuş, normallik dağılımlarında Shapiro-Wilk, Mann Whitney-U, Kruskal Wallis ve Spearman's rho analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Bulgularımıza göre sosyal medya kullanımı kadınlarda, erkeklerden ve 30 yaş ve altı katılımcıların 30 yaş üzerindekilerden daha yüksek oranda gözlenmiştir. En çok kullanılan sosyal medya aracının Facebook olduğu (%98,6), tüm katılımcıların çoğunluğunun en fazla günde 1-3 saatlerini (%45,1) sosyal medya araçları kullanarak geçirdikleri gözlenmiştir. Sosyal medyada en fazla günde 0-10 arası paylaşım (%93) yapılmaktadır. Arkadaş veya takipçi sayısı olarak 100-500 aralığı (%48,4), en çok katılımcının bulunduğu aralık olarak belirlenmiştir. Sosyal medya kullanımı ile yaş arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Depresyon ile sosyal medya kullanımı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. 5FKE'nin Sorumluluk alt boyutu ile sosyal medya arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki gözlenmiştir. Narsisizm ve yaşam doyumu ile sosyal medya kullanımı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç: Bu bulgular doğrultusunda bireylerin, depresyon düzeyleri arttıkça sosyal medya kullanımlarının arttığı gözlenmiştir. Bununla beraber, bireylerde sorumluluk, dışadönüklük ve nevrotizm/duygusal denge arttıkça sosyal medya kullanımının azalmakta olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of this research was to analyze the relationship of the social media usage characteristics on personality structures, narcissism, life satisfaction and depression. Methods: The sample included a total of 428 participants with 281 women and 147 men, who volunteered to participate using Surveey online survey system. In our research, Socio-demographic Characteristics and Data Form, The Short-Form Five Factor Personality Inventory (FFPI), The Narcissistic Personality Inventory (NPI), The Satisfaction with Life Scale (SWLS) and Beck Depression Inventory (BDI) were applied. In data analysis, frequency distribution, in normal distributions Shapiro-Wilk Mann Whitney-U, Kruskal Wallis and Spearman's rho correlation test were used. Results: The results of the analysis showed that social media was more common among women and individuals under 30 years of age. The majority of the participants used Facebook (98,6%) and spent 1-3 hours a day with social media tools (45,1%) and shared a maximum of 0-10 posts daily (93%). The majority of (48,4%) had 100-500 friends or followers. A significant and negative relationship was observed between age and social media usage. Depression had a significant and positive relationship whereas the conscientiousness dimension of FFPI had a significant and negative relationship with social media usage. Conclusion: In the light of these findings, we can suggest that as depression levels increase, the usage of social media increases as well. As conscientiousness increases in individuals, the usage of social media is reduced.