Adi ortaklıkta ortaklar arası ilişkiler
The relationships among the partners in ordinary partnership
  1. Tez No: 476009
  2. Yazar: BÜŞRA AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET AYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Adi Ortaklık Sözleşmesi, Adi Ortaklık Sözleşmesinin Özellikleri, Adi Ortaklıkta Ortaklar Arası İç İlişkiler, Adi Ortaklıkta Ortaklar Arası Değişiklikler, Ordinary Partnership Contract, Properties of Ordinary Partnership Contract, Internal Relationships among the Partners in Ordinary Partnership, Changes among the Partners in Ordinary Partnership
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Adi ortaklık sözleşmesine, küçük ölçekli işletmelerden, büyük ölçekli işletmelere kadar ticaretin her alanında sıklıkla rastlanılmaktadır. Adi ortaklık sözleşmesi, kendine has özellikleri olan bir sözleşmedir. Adi ortaklık, kuruluşundaki kolaylık ve serbestlik sebebiyle, ticaret hayatındaki kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Borçlar kanununda düzenlenmiş olan adi ortaklık sözleşmesi, iki ya da daha fazla kişinin emeklerini ve mallarını ortak bir amaca erişmek üzere birleştirmeyi üstlendikleri sözleşmedir. Adi ortaklığın bu denli geniş uygulama alanı bulmasının karşısında, kanunda düzenleniş biçiminin eksiklikleri sebebiyle uygulamada birçok problem ortaya çıkmakta ve buna bağlı olarak doktrin de de birçok tartışma bulunmaktadır. Bu çalışmamızda öncelikle adi ortaklık sözleşmesi tanımlanacak ve adi ortaklık sözleşmesinin temel özellikleri açıklanacaktır, daha sonra ortaklar arası iç ilişkilerin üzerinde durulacak ve bu ilişkiler sebebiyle ortaya çıkan uyuşmazlıkların giderilebilmesi için çözümler önerilecektir. Son olarak çalışmamızda, ortaklığın yönetimi ve ortaklara arası değişiklikler ile zamanaşımı konusu ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Ordinary partnership contract is frequently used in all fields of business from small scale enterprises to large scale enterprises. Ordinary partnership contract is a contract that has unique properties. Ordinary partnership is frequently preferred by people involved in business life due to the ease and liberty to establish such partnership. Ordinary partnership contract which is regulated by the Code of Obligations is a contract by which two or more people combine their efforts and assets to achieve a common purpose. Although ordinary partnership is used in a wide range of fields, many problems occur in practice due to the gaps in the Code of Obligations and therefore, there are so many debates in the doctrine. In this study, ordinary partnership contract will be primarily described and the essential properties of ordinary partnership contract will be explained. Then, internal relationships among the partners will be discussed and solutions will be suggested to resolve the disputes that arise due to these relationships. Ultimately, the management of partnership and changes among the partners and statute of limitation will be discussed in our study.