Tüzel kişiliği olmayan ortaklıklarda yönetim
Management of partnerships
- Tez No: 448076
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT KİZİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüzel Kişilik, Adi Ortaklık, Yönetim, 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu, Joint Venture, Konsorsiyum, Kartel, Gizli Ortaklık, Legal Entity, Partnership, Management, Turkish Code of Obligations No. 6098, Joint Venture, Consortium, Cartel, Secret Partnership
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türk hukuk sisteminde tüzel kişiliği olmayan ortaklıklara genel olarak adi ortaklık hükümleri uygulandığı için bu çalışmada öncelikli olarak adi ortaklık tanımına ve unsurlarına yer verilmiştir. Daha sonra Anglo Sakson ülkelerindeki (ABD ve İngiltere'deki) ve Kıta Avrupası ülkelerindeki (Almanya ve İsviçre'deki) tüzel kişiliği olmayan ortaklıklar ve bu ortaklıklarda geçerli olan yönetim üzerinde durulmuştur. Nitekim ABD'de son yıllarda yapılan mevzuat değişiklikleri ve bu mevzuat değişikliklerini takiben uygulamada ortaya çıkan gelişmeler, tüzel kişiliği olmayan ortaklıkların mevzuatı açısından oldukça durağan olan Türk Hukuku açısından da yol gösterici olabilecek niteliktedir. Türk hukukunda tüzel kişiliği olmayan ortaklıkların yönetimi, çeşitli uyuşmazlıklara konu olabilmektedir. Ancak Türk hukukunda bu konularla ilgili kanunda (6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu) getirilen düzenlemeler, uyuşmazlıkları çözme açısından yeterli ayrıntıya yer vermemektedir. Bu nedenle ilmi ve kazai içtihatlar ile yabancı hukuk uygulamaları uyuşmazlıkların çözümü açısından oldukça önemlidir. Bu çalışmada“Tüzel Kişiliği Olmayan Ortaklıklarda Yönetim”konusu üç bölüm altında incelenmiştir. Birinci bölümde tüzel kişiliği olmayan ortaklıklar için uygulama alanı bulan adi ortaklık, adi ortaklığın unsurları ve tüzel kişilik gibi temel kavramlar üzerinde durulmuştur. Daha sonra Anglo Sakson ülkelerinden İngiltere ve ABD, Kıta Avrupası ülkelerinden Almanya ve İsviçre'deki tüzel kişiliği olmayan ortaklıklar, özellikleri ve yönetimleri açısından incelenmiştir. Tüzel kişiliği olmayan ortaklıklar için getirilen özel hukuki bir mevzuat olmadığından, bu ortaklıklarda adi ortaklıklarla ilgili hükümler uygulama alanı bulmaktadır. Bu nedenle ikinci bölümde, adi ortaklıklarda yönetim ve ortaklararası ilişkiler konusu değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde ise tüzel kişiliği olmayan diğer ortaklıklar, yani joint venture, konzern, konsorsiyum, kartel, gizli ortaklık ve donatma iştiraki kavram olarak ve yönetim açısından incelenmiştir. Yeri geldiğinde de birbirleriyle olan benzerlikleri ve farklılıkları Yargıtay kararlarıyla birlikte değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study initially the definition and elements of ordinary partnership were reviewed generally, as in Turkish law system the ordinary partnership rules are applied for partnerships with no legal entity. Furthermore, partnerships and their management in Anglo Saxon countries (USA and the UK) and Europe (Germany and Switzerland) have been assessed. Indeed the recent legislation amendments of the USA and the consequence progress appeared in practice can be guidance for Turkish law which is relatively static in relation to legislations of partnerships. The management of partnerships in Turkish law can be subject to various conflicts. Nevertheless, regulations brought in the related Code (Turkish Code of Obligations No. 6098) do not include sufficient details to solve such conflicts. It is therefore important to understand and study jurisprudence, judicial precedents and foreign law practices in relation to partnerships to be able to settle those conflicts. The subject of“Management of Partnerships”has been analysed in three separate chapters. In the first chapter, the term and elements of ordinary partnership as well as the term of legal entity have been explained and analysed. Then, the nature and management of partnerships have been elucidated according to the UK and the USA as part of the Anglo Saxon countries and also Germany and Switzerland as European countries. The articles of ordinary partnerships in Turkish Code of Obligations No. 6098 are usually applied to partnerships with no legal entity as there is no special legislation for them. Therefore, in the second chapter, the management of ordinary partnerships and relations of partners to each other have been evaluated. In the third chapter, the partnerships with no legal entity namely joint venture, concern, consortium, cartel, secret partnership and association of ship owners have been examined with respect to their definition, and management. Similarities and differences have been highlighted with Supreme Court decisions when needed.