Neonikotinoid grubu insektisit formülasyonlarının, farklı Ankara ergin ev sinekleri (musca domestica l.) populasyonlarındaki etkinliklerinin araştırılması
Investigation of insecticidal activities of neonicotinoidgroup efficienciesagainstadult housefly (musca domestica l.diptera:muscidae) populations
  1. Tez No: 476079
  2. Yazar: HATİCE BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BELDA ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Direnç, Neonikotinoid, Musca domestica, Ev sineği, Resistance, Neonikotinoid, Musca domestica, House fly
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada, Sağlık Bakanlığı“İzinli Biyosidal Ürünler Envanteri”nde yer alan neonikotinoid grubu insektisitlerden CAS No: 153719-23-4 thiamethoxam, CAS No:138261-41-3 imidakloprid, CAS No:135410-20-7 acetamiprid ve CAS No:210880-92-5 clothianidinin ev sineğinin (Musca domestica L.) Ankara populasyonlarındaki biyolojik etkinlikleri incelenmiştir. Laboratuvar koşullarında WHO (Dünya Sağlık Örgütü)'nun yemleme metoduyla 10x10x20 cm tül kafeslerde biyolojik etkinlik deneyleri yapılarak populasyonların etkinlikleri belirlenmiştir. Populasyonların nesillerinin devamlılığı 2012 yılından bu yana laboratuvar koşullarında sağlanmış ve sağlanmaya devam etmektedir. İncelenen neonikotinoidler, standart duyarlı (WHO) popülasyonu ile, Ankara ili ve ili temsil eden gen havuzundan toplanan Sincan Çadırtepe Çöplüğü, Mamak Çöplük, Gölbaşı Hayvan Barınağı, Çubuk Büğdüz Mevki ve Hacettepe Üniversitesi Referans Laboratuvarından temin edilen Beytepe populasyonları biyolojik etkinlik deneylerinde kullanılmıştır. Deneylerde 5.,15.,30. dakikalarda Knock Down sonuçlarına göre Probit Analiz Metodu (Finney,1971)ile KT50 değerlerihesaplanmış ve duyarlı popülasyonla karşılaştırma yapılarak dirençleri(R/S) belirlenmiştir.Bu değerler incelendiğinde; İmidaclopride karşı Beytepe popülasyonu, acetamipride karşı Sincan popülasyonu, thiamethoxama karşı Çubuk Populasyonu ve clothianidine karşı ise Beytepe popülasyonunda yüksek direnç(R/S)tespit edilmiştir. 24.,48.,ve 72. saat ölüm değerlerine göre de LT50 değerleri hesaplanmış ve duyarlı popülasyonla karşılaştırma yapılarak R/S belirlenmiştir. Bu değerler incelendiğinde ise; imidaklopride ve thiamethoxama karşı Mamak popülasyonu, acetamipride karşı Gölbaşı popülasyonu ve clothiniadine karşı Sincan popülasyonunda yüksek direnç (R/S) tespit edilmiştir. Neonikotinoid grubu insektisitlere göre değişen oranlarda direnç geliştiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, CAS No: 153719-23- 4 thiamethoxam, CAS No: 138261-41- 3 imidacloprid, CAS No: 135410-20- 7 acetamiprid, CAS No: 210880-92- 5clothianidin neonikotinoid insecticides granted authorization by the Turkish National Public Health Agency were tested for insecticidal activity against Ankara populations of housefly (Musca domestica L.). Biological activity assays were carried out using WHO (World Health Organization) 10x10x20 cm alternative bait methods under laboratory conditions and resistance status of the populations were evaluated. The populations have been maintained in the laboratory since 2012, and continue to survive. The studied neonicotinoids were used in insecticidal activity bioassays against WHO sensitive, Beytepe populations and field collected Ankara Province Sincan Çadırtepe and Mamak waste disposal sites, Gölbaşı animal shelter, Çubuk Büğdüz location populations. The 5, 15 and 30 min knock down data were analyzed using Finney's probit analysis method; 24, 48 and 72 h LT 50 values were calculated based on the KT 50 values. Resistance or tolerance ratios (R/S) were calculated by comparing field populations with the standart sensitive population. When these values are examined; High resistance (R/S) in the Beytepe population against imidacloprid versus Sincan population versus acetamiprid, Beytepe population versus thiamethoxam versus clothianidin. LT 50 values were calculated according to the 24, 48, and 72 h measurement values and (R/S) was determined by comparing with the sensitive population. When these values are examined; High resistance (R/S) was detected in Mamak population against imidacloprid and thiamethoxam, against the Golbasi population and against the acetamiprid in the Sincan population. It has been observed resistance to the neonicotinoid groupdevelops at varying rates depending on the insecticide tested. Housefly from different sampling localities were resistant to some level and were different to the four neonicotinoids used as marketed formulations and authorized by the Turkish National Public Health Agency as biocides.