Kadın konukevine müracaat eden kadınların çocuklarına aktarılan şiddetin araştırılması ve bu şiddetin kadınların eşlerindeki alkol madde kullanımı ile ilişkisinin incelenmesi
Researcing the violance transmitted to children whose mothers have invoked to women's shelter and analyzing if this violance has any corelation with the consumption of alcohol in those women's husbands
  1. Tez No: 531281
  2. Yazar: DUYGU ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. ZEKİ YÜNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Şiddet, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, çocuğa yönelik şiddet, alkol-madde, travma sonrası stres, Violence, domestic violence, violence against women, violence against children, alcohol, post-traumatic stress
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Madde Bağımlılığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kadın konukevine müracaat eden kadınların çocuklarına aktarılan şiddetin araştırılması ve bu şiddetin kadınların eşlerindeki alkol madde kullanımı ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kadın konukevine yerleştirilmek amacıyla İzmir Şiddet Önleme Ve İzleme Merkezi ( ŞÖNİM )'e müracaat eden 32 kadın ve çocukları çalışmanın olgu grubunu oluşturmuş, bu grubun yanında“gönüllülük”esasına dayalı olarak 25 kadın ve çocuklarından oluşan bir kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Kontrol grubu eşinden şiddet görmediğini belirten kişilerden oluşturulmuştur. Çalışmada, kadın ve çocuk anket formu, Hamilton Depresyon Ölçeği, SCL- 90, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği, Travmatik Stres Belirti Ölçeği, K-SADS-PL, Çocuklarda Travma Ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel analizler SPP- 18 ile gerçekleştirilmiştir. Analizler için Ki-kare testi, Mann- Whitney U, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Bulgular: Çalışma sonucunda şiddet gören (olgu grubu) kadınların, şiddet görmeyen kadınlara ( kontrol) göre“depresyon, travma sonrası stres belirtileri, çocukluk çağı travmaları ve SCL-90”ölçek puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Annesi şiddet gören çocukların- görmeyen çocuklara göre“çocuklarda travma ölçeği”puanları istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. K-SADS-PL ile yapılan yarı yapılandırılmış klinik görüşme sonuçlarına göre olgu grubunda yer alan çocuklarda, daha fazla çocukluk çağı psikopatolojik tanı ölçütüne sahip olduğu bulunmuştur. Eşlerin alkol- madde kullanımı ile şiddet uygulamaları arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Sonuç ve öneriler: Bu sonuçlar şiddet gören kadınların çocuklarının da ruh sağlığı açısından risk altında olduklarını göstermekte olup, kadına yönelik şiddet olgularında çocukların da değerlendirilmesinin yararlı olacağı önerilmektedir. Sonuç olarak kadın konukevine müracaat eden kadın ve çocuklarıyla ilgili rehabilitasyon çalışmaları yapılmasının, aynı zamanda kadınların alkol- madde ile ilgili bilgilendirilmesinin fayda arz edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim : In this study it has been purposed to research the violence transmitted to children whose mothers have invoked to women's shelter and to analyze if this violence has any corelation with the consumption of alcohol in those women's husbands. Method: 32 women, who invoked to İzmir ŞÖNİM (The Violence Prevention And Monitoring Centers) to be placed in women's shelter, and their children constitute the case group along with 25 women and their cildren who attended volunteerly as control group. The control group has been put together with women who has not been exposed to violence from their husbands.In the study, Women and Children Survey Form, Hamilton Depression Scale, SCL-90, Childhood Trauma Scale, Traumatic Stress Symptom Scale, K-SADS-PL, Children's Travma Scale have been used. Statistical analyzes are made by using SPP-18. Corelation analyzes, Chi-Square Test and Mann Whitney U test and regression are used for analyzes. Results: As a result of the study it has been found that the women who have been exposed to violence (case group) have significantly higher scale grades of 'depression, post traumatic stress symptoms, childhood traumas and SCL-90-R than the women who have not been exposed to violence (control group). And the children whose mothers have been exposed to violence have significantly higher points of 'Children's Trauma Scale' than the children whose mothers have not been exposed to violence. According to the half-constituted clinical interviews made with K-SADS-PL, it has been found that the children in case group have higher childhood psycopathological diagnosis criteria. Also there is not any significant relation between the husbands' consumption of alcohol and commiting violence. Conclution and suggestions: These results suggest that children of violent women may also pose a risk to their mental health and it is suggested that it would be useful to evaluate children in cases of violence against women. As a result, rehabilitation studies on women and children who apply to the women's shelter may be beneficial, and it is thought that it would be beneficial for women to be informed about the substance.