Avrupa'da akıllı kent uygulamalarının değerlendirilmesi ve Çanakkale'nin akıllı kente dönüşümünün analizi
The assessment of the smart city implementations in europe and the analysis of the transformation of Çanakkale as smart city
  1. Tez No: 476412
  2. Yazar: AYÇA GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞERMİN ATAK ÇOBANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa'da Akıllı Kentler, Akıllı Çevre, Akıllı Ulaşım, Sürdürülebilir Kent, Çanakkale, Smart Cities in Europe, Smart Environment, Smart Transportation, Sustainable City, Çanakkale
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Bölgesel Araştırmalar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Akıllı kent bilgi ve teknolojinin kentsel hizmetler de kullanıldığı birey ile kentin kurumları ve hizmetleri arasında birebir etkileşimin olduğu bilgi, teknoloji, katılım sürdürülebilirlik gibi kavramların birlikte düşünüldüğü bir yapıdır. Sanayileşme sonrası dönemde teknolojik gelişmeler ve değişimler, bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı ilerlemelerle ivme kazanmıştır. Sanayi sonrası kentler akıllı teknolojiler sayesinde bilgisayar, bireysel katılım, hızlı ulaşım ve iletişim vb. sebeplerle sanayisizleşmiş ve akıllı kent formuna yaklaşmıştır. Akıllı kentlerin farklı tanımları bulunmaktadır. Akıllı kentlerin ortak niteliği gelişmiş iletişim imkânlarının hizmet sunumunda kullanılmasıdır. Çalışmada akıllı kent kavramının özellikleri, gelişim aşamaları ve kavramsal analizi ve bununla birlikte akıllı kentin öğeleri de incelenmiştir. Ayrıca Avrupa'da akıllı kent kavramı konusunda farklı bakış açılarında öncü olan altı kent uygulaması incelenmiştir. Çanakkale akıllı kentler ile ilgili gelişmelerden uzak kalmamıştır. Akıllı kentlerde uygulanan yöntem ve teknikler uygulanmaya başlamış ancak akıllı kente dönüşme istekliliğinin telaffuzu sonraki dönemlerde gerçekleşmiştir. Çalışmada akıllı kentin öğeleri ve çalışma rehberi ile paydaşlar dikkate alınarak görüşme yöntemi ile akıllı kent çalışmaları değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Smart city is a structure which has interaction between individuals and institutions of the city with the services. The concepts such as sustainability, participation, information, and technology are very significant in this structure. In post-industrial period Technological development and changes have gained momentum by developments of information and communication technologies. Due to smart technologies individual participation, easy access and communication has been de-industrialization and approximated smart city form. There are various definitions of smart cities. The common characteristic of smart cities is the ability to service developed communication opportunities. In the study, features of smart city, processes of development, conceptual analysis and elements of smart cities are determined. Furthermore six cities in Europe are studied which are leading figures in different approaches with respect to smart city. As one of the cities examined in this study Çanakkale has also recorded some development. smart cities. However, The methods and technics which are applied on smart cities are applied. However the mentions of becoming a smart city has not been strongly stressed. were occured in next period.The method of interview is used in this study to evaluate the cities by taking into consideration the smart cities, work guide and shareholders.