David Henry Thoreau ve Mahatma Gandhi'nin görüşleri çerçevesinde sivil itaatsizlik
David Henry Thoreau of Mahatma Gandhi's views and framework of civil disobedience
  1. Tez No: 476435
  2. Yazar: YETER SOLAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KIRLI BAYDUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Civil Disobedience, David Henry Thoreau, Mahatma Gandhi, Satyagraha, Ahimsa, Conscious, Individual
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Sivil itaatsizlik kavramı ilk çağlardan bu yana haksız bir yönetime karşı onurlu bireylerin haklı tutumudur. Kavram kimi zaman kamu otoritesinin adaletsiz davranışını sorgulayan bireyin şiddetsiz silahı, kimi zaman adil olmayan bir toplum düzeni ve sömürge yönetimine karşı bir halkın kurtuluş yöntemi olmuştur. Tezde önemli bir kavram olan sivil itaatsizlik kavramının farklı tanımlarına yer vererek değişik düşünürler tarafından nasıl yorumlandığı açıklamaya çalışılmıştır. Sivil itaatsizlik kavramının unsurlarına yer vererek kavramı özel kılan diğer toplumsal eylemlerden ayrılan noktaları belirtilmiştir. Ayrıca sivil itaatsizlik kavramını siyasi literatüre kazandıran Thoreau ve başarılı toplumsal eylemleriyle sivil itaatsizlik kavramının tüm dünyada bilinmesine yol açan Gandi'nin sivil itaatsizlik yorumlamalarına yer verilmiştir. Gandi ve Thoreau'nun yaşamından örnekler verilmiş ve iki düşünürün sivil itaatsizlik düşüncesi karşılaştırılmalı olarak ele alınmıştır. Anahtar Kelimler: Sivil İtaatsizlik, David Henry Thoreau, Mahatma Gandhi, Satyagraha, Ahimsa, Bilinç, Birey.
Özet (Çeviri)
Since the early ages the concept of civil disobedience has been the just behavior of honorable individuals against an unjust government. The concept has sometimes become a non-violent gun of the individual who questions the unfair behavior of the civil authority; sometimes a method of independence of a public against an unfair public order and colonial administration. Being an important concept in the thesis, how civil obedience is interpreted by different thinkers is tried to be explained with different definitions. By giving factors of civil obedience concept, the points that make the concept special and make it apart from other social actions are given. In addition, civil disobedience interpretations of Thoreau, who introduces civil disobedience concept to the political literature, and Gandhi, who makes civil disobedience concept known in the whole world are given. Examples from the lives of Gandhi and Thoreau are given and the thoughts of civil disobedience of these two thinkers are discussed in comparison.