9-19 yaş aralığındaki elit yüzücülerde biyolojik saat ve beslenme faktörlerinin bazı değişkenlerle performans üzerine etkisi
Effect of biological clock and nutritional factors on performance with some variables i̇n elite swimmers between 9-19 years old
  1. Tez No: 476470
  2. Yazar: SİBEL HANDE HINÇAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Antropoloji, Beslenme ve Diyetetik, Spor, Anthropology, Nutrition and Dietetics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik saat, yüzme, beslenme, antropometri, somatotip, Biological clock, swimming, nutrition, anthropometry, somatotype
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antropoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Antropoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Sporcular üzerinde vücut yapısının ve performansın belirlenmesi için bugüne kadar çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmanın amacı performansı etkileyen yaş, cinsiyet, biyolojik saat(sabah-akşam farkı), beslenme, sıvı tüketimi, nabız, antrenman süresi gibi etkenlerin etki derecesini belirlemek ve antropometrik ölçümler yardımı ile yüzücülerin somatotip yapıları hakkında bilgi sahibi olmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda 21 kadın 41 erkek toplam 62 yüzücüdenboy ve ağırlık, triceps, biceps, subscapular, suprailiac, ve baldır deri kıvrımı kalınlıkları, dirsek ve diz genişliği, kasılı biceps, gevşek biceps ve ayakta baldır çevresi olmak üzereölçümleri alınmıştır. Ölçümler İnternational Biological Programme'ın öngördüğü teknikler doğrultusunda alınmıştır.Sporcuların sabah-akşam derece farklarını kıyaslamak için sabah ve akşam 2x100 metre serbest yüzme dereceleri kronometre yardımı ile antrenörleri tarafından alınmıştır. Nabız faktörünün cinsiyet, yaş (9-13 yaş, 14-19 yaş) sabah-akşam performansıüzerine etkisini ölçmek için sporculardan 1 dakikalık sabah dinlenik nabız ve sabah-akşam derece sonu nabız değerleri alınmıştır.Ayrıca yüzücülerintükettikleri sıvı miktarı ve yaptıkları antrenman saatine ilişkin bilgiler anket formu ile toplanmıştır.Tükettikleri günlük kalori miktarının değerlendirilmesi için sporculara iki haftalık beslenme tüketim tablosu verilmiş ve buna göre günlük tükettikleri kalori değerleri hesaplamıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre kadın ve erkeklerde ayrıca 9-13 yaş grubu sporcularda, 14-19 yaş grubu sporcularda ve genel yaş grubu(9-19) tüm sporcularda dengeli somatotip bulunmuştur. Ayrıca 9-13 yaş grubu kadın ve erkek sporcuların triceps, subscapula, suprailiac deri kıvrımı kalınlıkları ile diz ve dirsek genişlikleri arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0.05). Cinsiyetler arasındaki performans ve beslenme değerlerine ilişkin anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05).Yaş grupları ile nabız değerleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Cinsiyetler ve nabız değerleri(dinlenik nabız, sabah-akşam derece sonu nabız, toplam nabız) arasında anlamlı sonuç elde edilememiştir (p>0.05).Tüm sporcularda sabah ve akşam derece sonu nabzı arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study is todetermine the effects of factors such as age, gender, biological clock (morning and evening difference), nutrition, fluid consumption, pulse, training duration on performance and to determine body composition of swimmers with the help of anthropometric measurments. For this purposes, from 62 swimmers of 21 women and 41 men were taken anthropometric measurments triceps, biceps, subscapular, suprailiac, and calf skin fold thickness, elbow and knee width, spindle biceps, loose biceps and calf circumference. The measurements were taken in accordance with the techniques prescribed by the International Biological Program. In order to compare morning and evening differences of the athletes, morning and evening 2x100 meters free swimming degrees were taken by their coaches with the help of a stopwatch. In order to measure the effect of the pulse rate on gender, age (9-13 years, 14-19 years) morning-evening performance, 1 minute morning relaxation pulse and morning-evening degree pulse values were taken from the athletes. In addition, information on the amount of liquid consumed by the swimmers and the training hours they have made are collected through a questionnaire. To assess the amount of daily calories consumed, the athletes were given a two-week nutritional consumption chart and calorie values calculated accordingly.According to the results of the research, balanced somatotypes were found in all the athletes in ages 9-13, 14-19, general age (9-19)in males and females. In addition, significant differences were found between triceps, subscapula, suprailiac skin fold thicknesses and knee and elbow widths of 9-13 year old male and female athletes (p 0.05). No significant difference was found between gender performance and nutritional values (p> 0.05). No significant difference was found between age groups and pulse rates (p> 0.05). There was no significant difference between genders and pulse values (resting pulse, morning-evening degree pulse, total pulse) (p> 0.05). There was a statistically significant difference between morning and evening degree pulses in all sporters (p 0.05).