Rural structure and transformation in the case of Yelli (Ankara) experiencing counter migration
- Tez No: 476507
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal dönüşüm, klientelizm, köylülüğün tasfiyesi, geri dönüş göçü, mekânsal dönüşüm, siyasal kültür, agricultural transformation, clientelism, the liquidation of peasantry, remigration, spatial transformation, political culture
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Türkiye'de pek çok ülkede benzer biçimde tarımsal yapılarda ve köylülükte radikal dönüşümler yaşanmıştır. Küresel ekonominin yeniden yapılanmasıyla birlikte büyük bir değişim geçiren köylülük, bugün fiilen varlığını sürdüremeyecek bir duruma gelmiştir. Bu çalışmada da bugün Türkiye'de uygulanan neo popülist politikalar ile birlikte, köyün ve köylülüğün ekonomik, politik ve mekânsal olarak nasıl bir dönüşüm geçirdiği, bir Ankara köyü örneği üzerinden yapılan derinlemesine görüşmeler ve gözlemler ile ortaya konmaya çalışılırken, bir yandan da köye yapılan geriye dönüş göçlerinin bu dönüşüm süreci içindeki yeri anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın yapıldığı köyde, 1980'li yıllara kadar ticari tahıl üretip aracılar yoluyla ürünlerini pazarlayan köylüler, pazarın serbestleşmesi ve ithal tahılın ulusal pazara daha ucuz fiyatla girmesiyle, üretimden kopmaya başlamıştır. Köyün ekonomik etkinliğinin 2000'li yılların başında değişmeye başlaması ile yaşanan ekonomik, siyasal ve mekânsal dönüşüm ise mutlak tasfiye sürecini beraberinde getirmiştir.
Özet (Çeviri)
As in many other countries, there have been radical transformations in agricultural structures and peasantry in Turkey. With the restructuring of the global economy, peasantry has changed a lot and it has become difficult for it to sustain its actual existence today. In this study, it has been tried to reveal the transformation of the village and the peasantry economically, politically and spatially through in-depth interviews and observations made through the sample of an Ankara village along with the neo-populist policies applied in Turkey. The significance of remigration for the transformation is also tried to be understood. In the village where the study was conducted, the villagers who produced commercial grain by the 1980s and marketed them through marketing intermediaries began to stop the production due to the free markets and importation of grains at cheaper prices to the national market. The economic, political and spatial transformations, which were appeared when the economic efficiency of the village started to change at the beginning of 2000s, led to the absolute liquidation.