Kamu Hukuku açısından Cumhuriyetin korunması
Protection of the Republic from public law perspective
  1. Tez No: 476556
  2. Yazar: ANIL ERGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ANIL ÇEÇEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, koruma ve kollama, askeri darbeler, demokrasi, Republic, protection and preservation, military coup, democracy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Cumhuriyet yönetim şekli olarak farklı zaman ve coğrafyalarda değişik anlamlarda kullanılmıştır. Kelime anlamı bakımından, felsefi bağlamda ve siyasi içerik olarak“Cumhuriyet”kavramını ayrı ayrı anlamlandırma zorunluluğu duyulmaktadır. Türkiye' de de, Cumhuriyet, kavram ve kullanış şekli olarak hep tartışmaların odağında yer alan bir kavram olmuştur. Kullanım şekillerinin farklılığı, kavramın anlamlandırılması bakımından bir muğlaklık yaratmaktadır. Her coğrafyada farklı bir şekilde anlamlandırılan ve uygulanan bir yönetim şekli olarak cumhuriyet Türkiye'de de kendisine özgü bir şekilde kurulmuştur. Kuruluş aşamasında yaşanan zorluklar, karşılaşılan tepkiler, 600 yıllık bir devlet geleneğinden ayrılmanın güçlüğü ve bu coğrafyanın jeopolitik ve karmaşık yapısı gibi sebeplerin yol açtığı bir“Cumhuriyet' i Koruma”refleksi yargı kararlarından, teorik tartışmalara kadar birçok alanda kendisini göstermektedir. Kavramın“devlet”ile özdeşleştirilmesi, yeni yönetim şekline geçişin uzun zamana yayılamaması gibi sebepler Cumhuriyet'i“tepeden inme”bir rejim olarak tanımlamaya yol açabilmektedir. Bu bağlamda da kaçınılmaz son olarak“Askeri Darbeler”Cumhuriyet' i Korumak görevine dayanan bir sebep olarak ortaya çıkmaktadır. Laiklik ve bölücülük kaygısı ile coğrafyanın jeopolitik konumu gereği kapitalist sistemde emperyalist güçlerin çatışma noktası halinde bulunması sebebiyle, Cumhuriyet kendisini koruma ve kollama ihtiyacı duymaktadır. Bu durumda, değişen dünya düzeni ve gelişen teknoloji ile birlikte yeni kavramların açıklanması ve bu kavramların Cumhuriyet'i koruyucu bir şekilde kullanılması gerekli görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The term 'Republic' (res publica) is used as a form of government in a variety of meanings in various historical periods and in different regions. In terms of the dictionary meaning of the word, the need to define the term separately in linguistic, philosophical and political contexts has turned out to be an obligation. The term 'Republic', both as a concept and as the way it is used, has always been the focal point of any public debate in Turkey, too. The highly diversified uses of the term create a strong ambiguity in the process of associating a literal meaning to the concept. 'Republic' as a form of government used and implemented in every region in diverse ways has been established in an authentic way in Turkey. The difficulties encountered in the period of establishment, the reactions confronted, the hardship of quitting a 600 year-long governmental tradition and the highly complex geopolitical location of Turkey have led to a reflex of“Preserving the Republic”which can be observed through judicial decisions as well as the existing theoretical debates. Reasons like associating the term 'Republic' with the concept of a 'sovereign state', the fact that the transition to new government type could not be extended for longer periods may result in a perception that the regime is of solely top down reforms. In this respect, the military coups inevitably have appeared as the mechanisms to maintain the republican order. The regime is currently in an urgent need to protect itself from the concerns of separatism and anti-secularism due to the significance of its strategic location where imperialist powers have conflicting interests within an overly capitalist system. Accordingly, along with the ever-changing world order and the technological advancements, the need to clarify the new concepts as well as the need to use these terms in order to protect and uphold the republican order have become more required than ever.