Halkalı enaminlerin asetilenik yapılarla [2+2] siklokatılma ürünleri
A study about [2+2] cycloaddition reactions between cyclic enamines and acetylenes
  1. Tez No: 476632
  2. Yazar: YEŞİM FATMA YARAPSANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NESİMİ ULUDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Enamin, [2+2]siklokatılma, 3-dienamin, 4-dimetoksi-2-butin, 2-butin-1, 4-diol, siklobüten, Enamine, [2+2]cycloadditions, 3-dienamine, 4-dimetoxy-2-butin, 2-butin-1, 4-diol, cyclobutene
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Enaminlerin [2+2] siklokatılmaları, heterosiklik oluşum prosesindeki çeşitliliğinden dolayı önem taşımaktadır. Enaminler, sekonder amin ve ketonlarla hazırlanır. Enaminlerin siklokatılma tepkimelerinde siklobüten halkaları türevleri, halka açılma tepkimesi ile 1,3-dienaminlere dönüştürülür.Bu çalışmada, halkalı ketonlardan sentezlenen enaminlerin, 1,4-dimetoksi-2-butin ve 2-butin-1,4-diol ile olan reaksiyonları araştırıldı.Bazı durumda siklo katılma ürünleri izole edildi. Oluşan siklobüten ürünleri ısıtılarak 2 karbon atomu ile halka açılması gerçekleştirildi.Polar çözücü kullanıldığı zaman, enaminlerin1,4-dimetoksi-2-butin ve 2-butin-1,4-diol ile reaksiyonundan farklı ürünler elde edildi.Bu esnada reaksiyon sıcaklığı da önemli oldu. Sonuç olarak, farklı çözücü ve farklı sıcaklıkta enaminlerin siklokatılma tepkimeleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Enamine [2+2]cycloadditions have drawn attention because of their versatility in a range of heterocyles forming process.Enamines are generally prepared by condensation of a suitableamine and ketone, undergo cycloaddition reactions to yield cyclobutene derivates which then izomerize to 1,3-dienamine with expansion of the ring.In this study, enamines derived from cyclic ketones react with 1,4-dimethoxy-2-butyne and 2-butyne -1,4-diol to produce intermediate cyclobutene adducts which have, in several cases, been isolated.These cyclobutenes on heating, undergo band rearrangement with expansion of the cyclic ketone ring by two carbon atoms.However, when polar solvents such as methanol are used, the reaction of enamine with 1,4-dimethoxy-2-butyne and 2-butyne-1,4-diol behanes differently to yield.Reaction temperature was also important.Finally, we reported herein the cycloaddition reaction of enamines in different solvents and at different temperature.