Uganda'da finansal sistem ve finansal istikrar
Financial system and financial stability in Uganda
- Tez No: 476804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY TERZİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Finansal istikrar, Makro ihtiyati politikalar, Uganda'da Finansal Sistemi, Financial stability, macro prudential policy, Uganda's financial system
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Para Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Uganda, 39 milyon nüfusu, Gayrisafi Yurtiçi Hasılası 26,37 milyar USD olan Doğu Afrika'nın az gelişmiş ülkelerinden biridir. Dünya bankası 2015 verilerine göre Uganda'nın Kişi başına GSYİH: 675,57 USD'dir. Dünya bankası verilerine göre (2015) Uganda 2006-2011 yılları arasında %10 oranında bir büyüme sergilerken general olarak GSYİH büyüme oranı; yıllık %5'tir. Finansal istikrar gelişmiş ekonomilerde önemli olduğu kadar gelişmekte olan ekonomiler ve küçük ekonomiler için de önemlidir. Para politikasının sadece enflasyon istikrarı için yeterli olmadığı, finansal istikrarın da dikakate alınması gerektiği global kirizden çıkarılan bir ders olmuştur. Bu nedenle merkez bankalarının rolü günümüzde daha büyük bir önem kazanmıştır. Finansal istikrar bankacılık sisteminde yüksek derecede rekabet ve verimliliği, hizmet ve ürünlerde inovasyonu ve hane halkı ile firmaların finansal hizmetlere erişimine katkı sağlar. Bu açıdan finansal istikrar Uganda için ekonomik büyümeyi ve kalkınmayı getirecektir.
Özet (Çeviri)
Uganda is among the less developed countries of East Africa with a population of 39 million, Gross Domestic Product of 26.37 billion USD. According to World Bank 2015 data, Uganda's per capita GDP is 675.57 US dollars. Uganda displayed a growth rate of 10% band between 2006-2011, wıth annual growth of 5.0%. As financial stability is important for developed economies, it is important for emerging economies as well. Monetary policy, not enough being enough to stablise inflation, financial stability becomes a subject of discussion. For this reason, the role of central banks has become more important. Financial stability contributes to high levels of competition and efficiency in the banking system, innovation in services and products, and access to financial services for households and firms. Therefore, financial stability leads to economic growth and development of Uganda.