Bir semtin soylulaştır(ıl)ma süreci: Balat'ın gündelik hayatı
Gentrification of a districti life in Balat
  1. Tez No: 476824
  2. Yazar: SAFİYE ALTINTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL EKİN ERKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Balat, soylulaştırma, gündelik hayat, mekânsal ve sosyal değişim, yeni orta sınıf, Balat, gentrification, daily life, socail and spatial change, new middle class
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Küresel Şehirler ve İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tez çalışması; 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren, kentsel alanlarda gözlemlenen mekânsal ve sosyal değişimleri açıklamaya çalışan soylulaştırma (gentrification) sürecini, Balat Mahallesi odağında, nitel araştırma yöntemi ile elde edilen verilere dayanarak gündelik hayat perspektifinden analiz etmektedir. Geleneksel ve yaygın anlamı ile soylulaştırma; çoğunlukla kent merkezlerinde yer alan, tarihi ve estetik değeri olan konut alanlarının bulunduğu bölgelerde sosyal sınıfın, mekânsal ve mülkiyet yapılarının değişmesi ile gerçekleşen bir yer değiştirme sürecidir. Araştırmanın verileri ise İstanbul'un Fatih ilçesine bağlı Balat Mahallesinde Mart 2013-Aralık 2016 yılları arasında yürütülen alan araştırmasına ve görüşmelere dayanmaktadır. Toplumsal ve ekonomik yönleri ile kentsel bir süreç olan soylulaştırmayı saha verilerine dayanarak analiz eden bu çalışmanın araştırma sorusu ise“Balat'ın gündelik hayatına yansıyan soylulaştırma sürecinin sosyal ve mekânsal etkileri nelerdir?”şeklindedir. Tez çalışması üç bölümden oluşturmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın kavramsal çerçevesini ve araştırma yöntemini oluşturan soylulaştırma, gündelik hayat ve etnografi kavramlarına dair ilgili literatürden derlenen bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde İstanbul'da 1980'li yıllardan günümüze kadar gerçekleşen mekânsal ve sosyal değişimlerin dinamikleri ile kentin farklı semtlerinde gelişen soylulaştırma örnekleri hakkındaki bilgiler yer almaktadır. Üçüncü bölümde saha verileri odağında; 1990'lı yılların sonlarından itibaren inişli çıkışlı bir şekilde soylulaştırma sürecini deneyimleyen Balat'ın değişimi, öncelikle kronolojik olarak kademeli bir şekilde tasnif edilmiştir. Akabinde Balat'taki soylulaştırma deneyimi, gündelik hayat perspektifinden, sürecin olgusal yönlerini gösteren eskiler ve yeniler, yer değiştirme, fiyat değişimi, sokak kullanımı, yeni ticari aktiviteler, nostalji, çatışma ve uyum çerçevesinde incelenmiştir. Çalışmanın son analiz başlığında ise yeni ve eski mahalle sakinlerinin gözünden on yıl sonra Balat'ın nasıl bir yer olacağı yönündeki değerlendirmeler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is going to analyze the gentrification period which aims to explain spatial and socail change observed in urban areas since the second half of 20 century by using daily life perspectives in Balat based on the qualitative methods. The conventional and common meaning of gentrification is a removing process of social calss in places which has residences with historical and esthetic value especially in urban aeras. The data gathered through the fieldwork and face to face interviews conducted in Balat between the March 2013 and December 2016 is going to be the scientific basis of this research paper. The main question of this thesis analyzing the gentrification, an urban process with its socail and economic aspects, is“What are the socail and spatial effects of the gentrification process on the daily life in Balat?”. This thesis is organized into three parts. The first part focuses on conceptual framework of study and ethnography which is research methods of this study and the daily life and gentrification conceptual. Second part indicates the dynamics of social and spitual changing which occurs from 1980's to nowadays in İstanbul and various gentrification examples in many part of city. In the three parts of study, social and spatial changing of Balat which begun in the late 1990's have been classified chronologically based on fieldwork data. In addition to this, the gentrification experience in Balat was searched in terms of new and old comer, substitution, price increase, using street, new commercial activities, nostalgia, confilict and coherence. Besides, in the last title of the study will be the prediction of the new and old residents of Balat on how it would look like after a decade.