Göç ve kalkınma:Gambiya örneği
Migration and development:The case of the Gambia
- Tez No: 476901
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KURTAR TANYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Göç, Kalkınma, Ekonomik büyüme, Küreselleşme, İşçi Dövizleri, Beyin göçü, Beşeri Sermaye, Migration, Development, Economic growth, Globalization, Remittances, Brain drain, Human Capital
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalkınma İktisadı ve İktisadi Büyüme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmanın amacı, Gambiya örneğini bir vaka çalışması olarak kullanarak göç ve kalkınma arasındaki ilişkinin eleştirel bir incelemesini yapmaktır. Bu çalışmada benimsenen araştırma metodolojisi kalitatif bir araştırma yaklaşımına dayanan içerik analizidir. Çalışma, GSYİH artışını aşan kalkınmanın çok boyutlu niteliğine bakacaktır. Bu, sosyoekonomik sistemlerdeki değişiklikleri, yoksulluktaki düşüşü, eşitsizliği ve işsizliği, iyileştirilmiş insan yaşamını, daha iyi yaşam standardını ve yaşam kalitesindeki artışı yansıtmaktadır. Analizlerimiz, mevcut göç kuramlarına dayanmaktadır. Söz konusu incelemeler Gambiya nüfusunun ülke dışına göçünü başlatan ve etkileyen etmenleri açığa çıkaracaktır. Ülkedeki göç eğilimi ile ilgili literatürden hareketle uluslararası göçle ilgili çeşitli sorunların kaynağı olan ilgili konular ortaya konacaktır. Bu çalışmanın bulguları, uluslararası göç artışının Gambiya'nın ekonomik kalkınmasını olumsuz yönde etkilediğini ve ülke için kalkınma ile ilgili olumlu sonuçların elde edilmesinde işe yaramadığını ortaya koymuştur. Bu nedenle çalışma, diğer açıklayıcı kanıtların devrede olduğunu ileri sürerek göçteki artışın kalkınma için yeterli bir koşul olmadığını ortaya koymaktadır. Bununla birlikte, genel iyileşmemiş sosyoekonomik durum, uluslararası göçü tetikleyen ve Gambiya göçmenlerinin yurtdışına çıkmalarındaki yüksek düzeyi belirleyen kilit etmenlerden birisi olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
This paper aims at critically examining the relationship between migration and development using The Gambia as a case study. The research methodology adopted in this study is content analysis based on a qualitative research approach. The study will look at the multi dimensional nature of development that transcends increase in GDP. This reflects changes in socio-economic systems, reduction in poverty, inequality and unemployment, improved human welfare, better living standard, and increased quality of life. Our analyses are made based on the existing theories of migration. Such examinations will uncover factors initiating or influencing the migration of The Gambian population out of the country. By providing a literature on the trend of migration in the country, pertinent matters that are the sources of divergent issues in regard to international migration will be showcased. The findings of this paper however has revealed that increase in international migration in The Gambia has negatively influence its economic development and has not worked well in registering positive developmental outcomes for the country. The paper therefore suggests that increase in migration is not a sufficient condition for development, suggesting that other explanatory evidences are at play. Nevertheless, the overall unimproved socio-economic situation continues to be a key triggering factor of international migration and determine the current high level of outflow of Gambian migrants.