Ali Hüseyin Çelebi Edirnevî'nin 'Kafiye ve Nazire' isimli eserinin tahkik ve değerlendirmesi
Critical edition and evaluation of Ali Huseyin Celebi Edirnevî's 'Kâfiyah ve Nazîrah'
- Tez No: 476933
- Danışmanlar: PROF. HALİL İBRAHİM KAÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kâfiyah, Edirnevi, Huseyin Celebi, Nahv, İbn al-Hacîb, Nazirah, Edirnevî, Ali Celebi. Kafiye, Hüseyin Çelebi, Nahiv, İbnü'l-Hâcib, Nazire, Edirneli, Ali Çeleb
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Tezimizin konusu Edirneli Hüseyin Çelebi'nin“Kafiye ve Nazire”isimli eserinin değerlendirmesidir. Edirneli Hüseyin Çelebi, XVII. yüzyılda yaşamış, Türk, Arap ve Fars edebiyatıyla yakından ilgilenmiş bir Osmanlı alimidir. Osmanlı medreselerinde yüzyıllarca ders kitabı olarak okutulan İbnü'l-Hâcib'in nahiv alanındaki meşhur eseri el-Kâfiye'ye nazire yazmıştır. Eserinde içerik, istişhad yöntemi, örneklendirme tarzı ve üslûp açısından İbnü'l Hâcib'in Kâfiye'sini örnek almasıyla birlikte ondan ayrıldığı birçok husus vardır. İbnü'l-Hâcib'in eseri üzerine yapılan yüzlerce çalışmadan biri olan“Kâfiye ve Nazîre”, tam bir şerh olmayıp nahiv alanında yazılmış müstakil bir eser olmasıyla diğerlerinden ayrılır. Tezimiz bir giriş, üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi, nahiv ilminin doğuşu ve gelişimi ele alınmıştır. Birinci bölümde müellifin hayatı, ilmi şahsiyeti ve eserlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Edirneli Hüseyin Çelebi'nin Kafiye ve Nazire adlı eseri muhteva, üslup ve yöntem açısından incelenmiş, eserdeki şahit ve kaynaklar açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise eserin kendisine yer verilmiştir. Anahtar Kalimeler: Kâfiye, Edirnevî, Hüseyin Çelebi, Nahiv İbnü'l-Hâcib
Özet (Çeviri)
The subject of our thesis is evaluation of Ali Huseyin Celebi Edirnevî's Qâfiyah wa Nazîrah. Huseyin Celebi wrote a nazîrah which was taught in Ottoman madrasas for centuries on al-Kâfiyah, Ibn al-Hâcib's famous book about nahv. Despite taking Ibn al-Hâcib's alKâfiyah as an example in terms of content, istishhâd method, way of sampling and the style, there are many contradicting factors as well. Qâfiyah wa Nazîrah, one of the hundreds of studies on Ibn al-Hâcib's al-Kâfiyah, is not actually a complete sharkh however, it is distinguished by being an independent book written on nahv. Our dissertation consists of an introduction and three main chapters. The introduction touches upon the subject, objective and methodology of the study along with the emergence and development of 'ilm al-nahv. First chapter is devoted to life, scholarship and works of Huseyin Celebi of Edirne while the second chapter goes through his work Kâfiyah wa Nazîrah in terms of content, style and methodology where the evidences and sources are explained.