Kurumsal sosyal sorumluluğun marka bilinirliğine etkisi
The effect of corporate social responsibility on the brand awareness
  1. Tez No: 476944
  2. Yazar: DZHEYLYAN YALMAZ HATIP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İşletme, Public Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Sorumluluk, Marka Bilinirliği, Marka Değeri, Kamu Yararı, Social Responsibility, Brand Awareness, Brand Value, Public Interest
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk kavramı 21. Yüzyılda kurumların oldukça ihtiyaç duyduğu bir halkla ilişkiler uygulamasıdır. Çağdaş pazarlama ile birlikte beklentiler ve ihtiyaçlar da değişmiştir, kurumlar farklı olabilmek adına farklı uygulamalara yönelmiştir. Toplumsal refah ve kamu yararı kavramları kurumların hedef kitleleri tarafından bir beklenti ve ayrıcalık olarak nitelendirlmeye başlamasıyla kurumlar sosyal sorumluluğun daha da iyi bilincine varmıştır. A.B.D. de artık tamamen bir zorunluluk olan sosyal sorumluluk kavramı ülkemizde henüz gönüllülük esasına dayansa da kurumlar tarafından sık sık uygulanmaya başlanmıştır. Toplumsal ihtiyacın ve eksiğin oldukça fazla olduğu ülkemizde her kurum farklı alana destek vererek kendini farklı kılmaktadır. Sosyal sorumluluğun ilk temeli kar gütmemesi ve tamamen karşılıksız olmasıdır, ancak sürdürülebilir bir proje bir kuruma uzun vadeli bir itibar, imaj ve bilinirlik kazandırmaktadır. Markaların kalitesi, fiyat politikası, uzun vadede gelişmesi, sürekli yenilenmesi yeterli değildir. Günümüzde bir markanın tam anlamıyla itibarlı ve bilinir olması adına ek değerlere ihtiyacı vardır. Dolye, başarılı bir markanın ayırt edici özelliklere, iyi bir ürüne ve ek değerlere ihtiyaç duyduğunu söylemektedir. Ek değerler kısmında sosyal sorumluluk projelerinin gücü yadsınamaz. Bu nedenle bu alan kurumlar için oldukça önemlidir ve gün gittikçe önemi ve başarısı artmaktadır. Bu çalışmanın amacı kurumların uygulamış olduğu kurumsal sosyal sorumluluk projelerinin markalarına kattıkları bilinirliği ve değeri ortaya koymaktır. Kurumsal sosyal sorumluluğun tüketiciler tarafından ne denli önemli algılandığını ve tercih etme sebebi olabileceğini vurgulamaktır.
Özet (Çeviri)
The concept of corporate social responsibility is the practice of relations with a people that their institutions need in the 21st century. To share with contemporary marketing, to provide different agreement to customers. Institutions have become even more aware of social responsibility, as the concepts of social welfare and public benefit have begun to be described as a combination and privilege by the target groups of institutions. USA. The concept of a degenerative social responsibility has yet to be implemented in our country on the basis of voluntarism. It makes itself different by supporting different fields in its own institution. The first foundation of social responsibility is confusing and to some extent reciprocal is only one or more long term. The quality of the brands, the price policy, the development in the long term, the continuous renewal is not enough. Nowadays, a brand needs additional values in order to be fully reputable and known. Dolye says that you need a presentation of a successful brand, a good product and additional value. The power of social responsibility projects can not be denied. For this reason, this field is very important for the institutions and it is the success and the success of today. The aim of this study is to reveal the awareness and value of the corporate social responsibility projects that the aimed institutions have applied to their brands. It is to emphasize how important corporate social responsibility is perceived by consumers and may be the reason for preference.