The impact of corporate social responsibility perception on organizational commitment: The case of cabin crew in a civil aviation company
Kurumsal sosyal sorumluluk algısının örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Bir havayolu işletmesinde kabin memurları uygulaması
- Tez No: 814138
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜMEYYE KUŞAKCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Kabin Ekipleri, Kurumsal
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Küreselleşen dünya düzeninde işletmeler, pazardaki yerlerini sağlamlaştırabimek adına bazı yenilikçi pazarlama yöntemleri geliştirmişlerdir. Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projeleri de bir yandan toplumsal fayda sağlarken, diğer yandan tüketici gözünde güvenilirliğini sağlayarak işletmelerin marka bilinirliğini arttırmaktadır. Rekabetin hızla artması, işletmelerin varlıklarını devam ettiren en önemli kaynakları olan insan kaynağını en etkin ve verimli şekilde kullanmasını zorunlu kılmaktadır. Bu sebeple 'Örgütsel Bağlılık' kavramı işletmeler ve akademisyenler için önemli bir araştırma konusu haline gelmiştir. Literatürde, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Algısının Örgütsel Bağlılık üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik çalışmalar mevcut olmakla birlikte, Türk Sivil Havacılık sektörü özelinde yapılan herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de faaliyet gösteren bir havayolu işletmesinde çalışan kabin ekiplerinde kurumsal sosyal sorumluluk algısı ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Aynı zamanda katılımcıların cinsiyet, yaş, eğitim düzeyi, unvan ve iş deneyimine göre sosyal sorumluluk algısı ve örgütsel bağlılık puanları karşılaştırılmıştır. Çalışanların KSS tutumu ölçeği Türker (2006) tarafından oluşturulmuştur. Etheredge (1999) tarafından geliştirilen Çalışanların mevcut KSS faaliyetlerini değerleme ölçeği ile kurumlarda çalışanlar için sosyal sorumluluğun önemi değerlendirilmiştir. Mowday, Steers ve Porter (1979) tarafından oluşturulan, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ile çalışanların kurumlara örgütsel bağlılık düzeyi değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda; KSS ölçeği alt boyutları olan Çalışanlara yönelik KSS, Müşterilere yönelik KSS, Topluma yönelik KSS, Devlete yönelik KSS, Çevreye yönelik KSS, Yeni Nesile yönelik KSS, STK'lara yönelik KSS, Kamu Kuruluşlarına yönelik KSS, ayrıca çalışanların mevcut kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerini değerlendirmesi ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sonuç olarak, katılımcılar çalıştıkları kurumun kurumsal sosyal sorumluluk projelerine değer verirlerse, zaman ve emek ayırırlarsa, çalıştıkları kuruma olan örgütsel bağlılıkları artar. Benzer şekilde genel olarak katılımcıların kurumsal sosyal sorumluluk projelerine verdikleri önem arttıkça çalıştıkları kuruma olan örgütsel bağlılıkları da artmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the globalizing world, businesses have developed innovative marketing methods to strengthen their market position. Corporate Social Responsibility projects, on the one hand, provide social benefits, on the other hand, increase the brand awareness of businesses by delivering credibility in the eyes of consumers. The rapid increase in competition requires companies to use their human resources, the essential resource, to sustain their existence effectively and efficiently. Organizational commitment has become an essential research topic for business and academics. Although there are studies in the literature to determine the effect of the perception of corporate social responsibility on organizational commitment in the banking, finance, and tourism sectors, studies have not been conducted specifically for the Turkish Aviation Sector. This study examines the relationship between CSR (Corporate Social Responsibility) perception and organizational commitment among Turkish cabin crew. At the same time, the social responsibility perception and organizational commitment scores of the participants were compared according to their gender, age, education level, title, and work experience. The scale of CSR assessment by employees, created by Türker (2006). The attitudes toward CSR were measured through a subscale of the Perceived Role of Ethics and Social Responsibility (PRESOR) that Etheredge (1999) converted into a two-factor framework to assess the significance of social responsibility for employees. For Employees' organizational commitment levels, we used Organizational Commitment Questionnaire (OCQ) created by Mowday, Steers, and Porter (1979). This study finds a significant positive relationship between the participants' assessment of existing CSR, attitude towards CSR, and organizational commitment scores. In other words, if the participants think they allocate time and effort to the CSR projects of the institution they work for, their organizational commitment increases. Similarly, as the importance given to corporate social responsibility projects by the participants increases, their organizational commitment to the institution they work for also increases.