Kelâm ilminde amellerin boşa çıkması sorunu
The matter of habt al amal in kalam science
  1. Tez No: 476954
  2. Yazar: FERİHAN ÇAKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADİL BEBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerîm, Hadis, Amel, İman, İhbât, Mükâfât, Cezâ, Quran, Hadith, Deed, Iman, Frustration, Reward, Punishment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Amellerin boşa çıkarılıp karşılıksız bırakılması mânâsını ifade eden ihbât konusu, temeli amel-iman münâsebetine dayanan ve Kur'ân-ı Kerîm'de dikkatli olunması yönünde uyarılarda bulunulan mühim bir husustur. Kur'ân-ı Kerîm'de amellerin çoğu zaman iman ile beraber zikredilmiş olması, amele değer kazandıran temel unsurun iman olduğunu göstermektedir. Bu açıdan dünyada işlenen hayırlı amellerin inkâr esasına dayandıkları zaman âhirette bir fayda sağlamayacağı ve hiç yapılmamış hükmünde değerlendirileceği anlaşılmaktadır. Öte yandan iman temeli üzerine gerçekleştirilen iyi davranışların da amelî bir takım sebepler ile aynı şekilde ihbât olması, âyet ve hadislerde zikredilerek inananlar bu konuda uyarılmaktadır. Bu çalışmanın da temel gayesi, ihbâtın ne olduğunu açıklayarak, amelleri habt eden ve kişiyi hüsrâna uğratan sebeplerin neler olduğunu belirtmek ve bu konuda mezheplerin âyetler ve hadisler çerçevesinde konuya yaklaşımlarını ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
The matter of frustration which means the disconfirmation and the act of leaving one's deeds unreturned, is essentially based on the relation between iman and deeds, and is a significant issue that we are advised to be careful about in the Quran. The fact that deeds are largely mentioned with iman indicates that the fundamental element which adds value to our deeds is our iman. On this point, it is understood that good deeds that are based on denial and carried out in this world, won't gain any favor in the afterlife and will be considered as they have never been done. On the other hand, depending on several practical reasons, the case of disconfirmation of good deeds that are carried out on a basis of iman is also mentioned within Quran verses and hadith and believers are warned to be careful. The main objective of this study is to explain what habt al amal is, to indicate the reasons that leave one's deeds unanswered and lead people to disappointment, and to reveal the approaches of Islamic sects within the frame of Quran verses and hadith.