Ortaokul öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıklarına yönelik bir inceleme
An investigation on the habits middle-school students' social media usage
  1. Tez No: 477018
  2. Yazar: GÜLLÜ ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İletişim Bilimleri, Education and Training, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, ortaokul öğrencileri, medya okuryazarlığı eğitimi, Social Media, Secondary School Students, Media Literacy
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı ortaokul öğrencilerinin sosyal medya kullanım alışkanlıklarının belirlenmesidir. Çalışmada öğrencilerin sosyal medya algıları, kullanımları, iletişimleri ve tercih eğilimlerinin ortaya konulması ile elde edilen bulguların medya okuryazarlığı eğitimine katkı sağlanması hedeflenmiştir. Çalışma, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Bolu ili Merkez ilçesinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı üç farklı okullarda öğrenim gören 5. sınıftan 118, 6. sınıftan 118, 7. sınıftan 146 ve 8. sınıftan 146 olmak üzere toplam 528 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Betimsel bir araştırma olan çalışmada veriler yarı yapılandırılmış görüş formu vasıtasıyla elde edilmiştir. Görüş formlarında öğrencilerin kişisel bilgilerinin yanı sıra sosyal medya dört boyutta ele alınmıştır: Sosyal medya algısı, çeşitli kullanım özellikleri, bazı iletişim davranışları ve tercih eğilimlerine odaklanılmıştır. Öğrencilerin bilgi ve görüşleri alınarak hazırlanan çalışmada elde edilen veriler betimsel analiz yoluyla çözümlenmiştir. Bu çözümlemeler sonucu elde edilen bilgilerle temalar oluşturulmuş ve bu temalar alt temalara ayrılmış, temaları ve alt temaları temsil eden öğrenci görüşleri kodlamalar kullanılarak doğrudan aktarılmıştır. Çalışmanın sonunda, öğrencilerin sosyal medyayı işlevsel olarak algıladıkları, çoğunluğunun sosyal medya hesaplarını kullandığı ve daha çok arkadaşları ile iletişim kurdukları tespit edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular alan yazını açısından tartışılmış ve öneriler sunulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin medya okuryazarlığı bağlamında öğretmenlere ve araştırmacılara yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to detect the habits of Middle-School Students Social Media Usage. The purpose of this study is to determine the social media usage habits of middle school students. The aim of the study is to contribute to the media literacy education of the findings of the students' social media perceptions, usage, communication and preference tendencies. This work consists from 118 5th grades, 118 6th grades, 146 7th grade and 146 8th grade students located in schools those within the purview of Ministry of Education in Bolu Province between 2015-2016. The descriptive methodology of this work derives from a quantitative research pattern. Research data consists from semi-constructive interview forms. The interview forms accepted the social media in a four dimensions: The personal information of students, their perceptions of social media, their usage durations, the space where the usage takes place and whom they communicate through social media. Information and opinions from students are analyzed through constructive analysis. Following this procedure themes are formed from previously analyzed data and later dived into sub-themes, any information of students found striking have been presented directly by using coding. As a conclusion it is detected that students' perceive of social media functionally. It is detected that majority of students are using social media accounts and they are in communication with their friend's. Findings of this work discussed pending on literature while recommendations were presented. It is evaluated that the findings of this work would aid researchers and teachers on media literacy.