Sanatçı biyografileri konusunun okul öncesi dönemde, öğrencilerin öğrenme süreçlerine etkisi ve etkinlik uygulama önerileri
The effect of the artist biographies on the learning processes of the students in the preschool period and the effectiveness proposals
  1. Tez No: 477062
  2. Yazar: TUĞBA GÜNEY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar Eğitimi, Sanatçı Biyografileri, Okul Öncesinde Sanat, Okul Öncesi Sanat Eğitimi, Okul Öncesinde Sanatçı Eğitimi, Visual Arts Education, Biographies of the artist, Art in the pre-school period, Pre-School Art Education, Artist Education in pre-school period
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Görsel Sanatlar Dersi; plastik sanatların farklı alanlarını harmanlayarak zenginleştirilmesi gereken bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak okul öncesi dönemde görsel sanatlar dersi, belli alanların ağırlığı ile eğitim- öğretimi tamamlamaktadır. Çoğunlukla ihmal edilen bilişsel alanlardan birisi ise okul öncesinde sanatçı biyografileri ve eserlerinin öğretilmemesidir. Okul öncesinde resim derslerinde sanatçı biyografileri ve eserleri hakkında bilgi vermeyen görsel sanat ve sınıf öğretmenleri, 4-5 yaş öğrencilerinin boyama, kesme , yapıştırma ve verilen konuları resmetmesini beklemektedir. Araştırmanın amacı; Görsel Sanatlar dersi içeriğini zenginleştirerek, öğrenciye uygulamadaki aktif rol kadar bilişsel olaraktan sanatçı biyografileri , eserleri ve karakteristik yapıları hakkında yorum yapabilmelerini sağlamak ve bu şekilde akılda kalıcılığı arttırmak, ressam kimdir, ne yapar ve bildiğiniz ressamları söyleyiniz, sorularına cevap bulmayı hedeflemektedir. Öğrencilerin sanat eğitimi sürecini daha istekli ve verimli kılma adına önemli bir yere sahiptir. Araştırmanın ölçekleri hazırlanılarak pilot uygulama gerçekleştirilmiş, yapılan bu ön çalışma ışığında, ölçeklerdeki eksikler/yanlışlar giderilerek alanında uzman bir öğretim üyesine ve etik kurul onayına sunulmuştur. Gerekli izinler alındıktan hemen sonra, okul öncesinde eğitim gören 4-5 yaş arası oluşturulmuş gönüllü karma gruptan oluşan 10 gönüllü öğrencinin katılımıyla 9 hafta süren bir uygulama yapılmıştır. Gözlem ve görüşmeler ile okul öncesinde, sanatçı biyografileri ve eserlerine yönelik öğrenci yorumları izlenmiştir. Süreçte ortaya çıkan veriler; içerik analizi ve betimsel analiz ile çözümlenmiş % hesaplaması ile yorumlanmıştır. Öğrenci uygulamaları sonrasında, ortaya çıkan çalışmalar ışığında, araştırmacı tarafından eğitici olduğu düşünülen oyuncaklar tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Visual arts class is a field of study that needs to be enriched by blending the different fields of the plastic arts. However; during the pre-school period, the visual art class completes the education with the intense of the certain fields. Mostly, one of the cognitive domains which are omitted is that the biographies and works of the artists are not taught during the pre-school period. During this period, the visual arts and class teachers, who don't give the information about the biographies and works of the artists in painting classes, expect that the 4-5 years old students depicture the given subjects and paint, cut and stick on them. The aim of the research is to provide the students to make interpretation in a cognitive way about the biographies, works and characteristics structures of the artists by enriching the contents of the visual arts class and thus; it aims to increase the permanence and to answer the questions like“who is the artist?, What do they do? and tell the artists you know”. It has an important place in order that the students can be more willing and productive during the art education. The pilot scheme was carried out by being prepared the scales of the research. In the light of this pre-study; thanks to the teaching in its field, the research was submitted to approval of the ethical committee by being made up the deficiencies and being corrected the mistakes in the scales. After the necessary permissions were taken, 9 weeks of practice was applied with the participation of 10 volunteer students who occur from the volunteer mixed group which is made from 4-5 years old students from the pre-school education. The students' interpretations about the biographies and works of the artists were observed through the observations and interviews. The data which were released in the process were interpreted with the content analysis, descriptive analysis and being solved percentage calculation. After the practice with the students, the toys which are thought by the researcher that they are educational were designed in the light of the studies which were released.