6.sınıf öğrencilerinin bilimsel sorgulama,yaratıcılık, fen başarısı ve tutumlarına modellemeye dayalı fen öğretiminin etkisi
The effect of model-based learning on views about scientific inquiry, creativity, academic achievement & attitude of 6th grade students
- Tez No: 477068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilimsel Sorgulama, Modellemeye Dayalı Fen Öğretimi, Yaratıcılık, Tutum, Akademik Başarı
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Bu araştırmada fen bilimleri dersinde modellemeye dayalı öğretim yönteminin 6. sınıf öğrencilerinin bilimsel sorgulama,“Elektriğin İletimi”konusundaki başarılarına ve fen bilimleri dersine yönelik tutumlarına ve yaratıcılıklarına olan etkisi araştırılmıştır. Bu araştırma bir devlet okulunun 6. sınıfında öğrenim gören 18 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere fen bilimleri dersinde elektriğin iletimi konusunda modellemeye dayalı ders planları hazırlanmış uygulamanın ardından sınıf içi tartışmalar gerçekleştirilmiştir. Uygulama öncesi ve sonrasında veriler, bilimsel sorgulama hakkında görüşler formu(VASI), Torrance yaratıcı düşünme testi, fen bilimleri dersi tutum ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan çoktan seçmeli sorulardan oluşan elektriğin iletimi ile ilgili başarı testi ile toplanmıştır. Başarı testinden ve tutum ölçeğinden elde edilen sonuçlar incelendiğinde öğrencilerin ön ve son test puanları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bilimsel sorgulama hakkındaki görüşler formunun analiz sonuçları incelendiğinde öğrencilerin görüşme verilerinden elde edilen sonuçlarda tüm bileşenlerin ön test ve son testleri arasında anlamlı bir farklılık bulunduğu formlardan elde edilen verilerde ise kısmen farklılık olduğu tespit edilmiştir. Yaratıcık düzeylerinde bir gelişme olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar, modellemeye dayalı fen öğretiminin, öğrencilerin akademik başarı, derse yönelik tutum ve bilimsel sorgulama hakkındaki görüşlerine olumlu etkisinin olduğunu, yaratıcılıklarına ise olumlu bir katkı sağlamadığını ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of model based teaching method on 6th grade students' attitudes towards scientific inquiry, achievements of“Electrical Conduction”and their attitudes towards science lessons and creativity were investigated. This study was conducted with 18 students (8 girls and 10 boys) who were studying in the sixth grade of a public school. Based on model based teaching, lessons plans were prepared to teach electrical conduction for science lessons, and after the application of these plans, classroom discussions were conducted with the students. Data were collected with opinions about scientific inquiry form (VASI), Torrance creative thinking test, attitudes towards science lessons scale, and an achievement test about electrical conduction, consisting of multiple choice questions, prepared by the researcher in a pre and post-test design. When the results obtained from the achievement test and the attitude scale were examined, it was observed that there was a statistically significant difference between the pre and post test scores of the students in the positive direction. When the analysis part of scientific inquiry form was analyzed, it was found that there has been a significant difference between the pre-test and the post-test of all the components of the interview data, while there is a slight difference in the data obtained from the forms. There was no difference in their creativity levels. These results show that model-based science teaching has a positive effect on students' views on academic achievement, attitudes towards teaching and scientific inquiry, and but does not make a positive contribution to their creativity.Scientific Inquiry, Model Based Science Teaching, creativitiy, Attitude, Academic Achievement,