Türkiye'de gemi inşa sektöründe iç kontrol sisteminin etkinliğinin analizi
Analysis of efficiency of internal control system in ship building sector in Turkey
  1. Tez No: 477102
  2. Yazar: ESRA KALE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP DİNA ÇAKMUR YILDIRTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç kontrol, İç denetim, Gemi inşa sektörü, Internal Control, Internal Audit, Ship Building Sector Date: 01.06.2017
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Globalleşme ile gelişen ekonomik ilişkilerin sonucunda işletmelerin fiziki olarak büyük bir yapıya sahip olduğu görülmektedir. İşletmeler ne denli büyük olursa olsun iç kontrol sistemi ile onu yönetebilme gücü ve kontrol edebilme gücünü kaybetmezler. İşletmelerde organizasyonun tüm süreçlerine hâkim olabilmek için iç kontrol sistemine ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmanın amacı Türkiye ekonomisinde büyük ölçekte etkiye sahip gemi inşa sektöründe iç kontrol sisteminin etkin çalışıp çalışmadığının test edilmesidir. Çalışmada etkin iç kontrolün test edilmesi içinde anket sorularının COSO modelinde yer alan kontrolün beş bileşeni olan kontrol ortamı (kontrol çevresi), risk değerleme, bilgi ve iletişim, kontrol faaliyetleri ve gözlem (izleme) örnek alınarak oluşturulmuş ve etkinliğini test etmek için analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
As a result of the economic relations developing with the globalization, it is seen that the enterprises have a physically large structure. No matter how big the business is, the internal control system does not lose the power to manage it and to control it. An internal control system was needed in order to be able to dominate all processes of the organization in the enterprises. The aim of this study is to test whether the internal control system works effectively in the shipbuilding sector, which has a large scale effect in the Turkish economy. In the study of the effective internal control in the study, the questionnaire included the control environment (control environment), risk assessment, information and communication, control activities and observation (monitoring), which are five components of the COSO model and analyzed to test its effectiveness.