Kuzeybatı Kıpçak grubu lehçelerinde yer alan vokal köklü kelimelerin sınıflandırılması
Method and techniques that are used in teaching foreign language are adapted to teaching Turkish
  1. Tez No: 477161
  2. Yazar: YASEMİN GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Vokal köklü kelimeler, Kuzeybatı Kıpçak grubu lehçeleri, kavram alanı, kök ailesi, Vocals rooted words, Dialects of Nortwest Kipchak Groups, the concept space, root family
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Türkçenin vokalle başlayan kelime köklerinin tespiti amacıyla yapılan bu çalışmada Türkiye Türkçesinin içinde bulunduğu Kuzeybatı Kıpçak grubu lehçeleri ölçüt olarak alınmıştır. Bu lehçeler ölçüt alınırken sözlüklerden fişleme yönteminden yararlanılmıştır. Bu grupta yer alan Kazak Türkçesi, Kırgız Türkçesi, Başkurt Türkçesi, Tatar Türkçesinde yer alan vokalle başlayan kelimeler tespit edilerek kavram alanlarına göre sınıflandırılmıştır. Çalışmada Başkurtça Türkçe Sözlük, Moskova, 1996, Tatarca- Türkçe Sözlük, Kazan–Moskova, 1997, Karşılaştırmalı Türk Lehçeleri Sözlüğü I, Kültür Bakanlığı, Ankara,1991, Koç, Kenan, Kazak Türkçesi- Türkiye Türkçesi Sözlüğü, Almatı, 2012 Taymas Abdullah, Kırgız Sözlüğü I-II, T.D.K Yayınları, 1994 adlı eserlerden yararlanılmış ve tarama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, was aimed to determine the vocal rooted words in Turkish and Nortwest Kipchak groups dialects including in Turkey Turkish was taken as a criterion. In this group, Kazakh, Kirghiz, Bashkir and Tatar Turkish are located. The words beginning vocals were determined and classified according to conceptual field. In this study, that is benefited and scanned the works by the Bashkir Turkish Dictionary, Tatar Turkish Dictionary, Comparative Turkish Dialects Dictionary, Kazakh Turkish- Turkish Turkic Dictionary, Kyrgyz Dictionary I-II