Son yüzyılda Makedonya'da Kur'an-ı Kerim ve kıraat öğretimi
In the last century education the Quran and teaching its reading in Macedonia
  1. Tez No: 477194
  2. Yazar: ATULA RAMADAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ÖGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Makedonya, Kur'an-ı Kerim, Kıraat, Hafız, Medrese, Macedonia, Quran, Reading, Memorizer, Madrasah
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kur'ân-ı Kerîm Okuma ve Kırâat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Makedonya, Balkanlarda Osmanlı Devleti'nin Avrupa'daki en önemli ülkelerinden biridir. Osmanlı Devleti'nin idaresine geçtiği günden Osmanlının bu topraklardan çekilişine kadar, daima önemini koruyan Makedonya, kelimenin tam anlamıyla bir Türk-İslam diyarı görünümünü kazanmıştır. Osmanlı Devleti'nde başkentlik yapmış İstanbul, Bursa ve Edirne şehirlerinden sonra, Osmanlı eserlerinin en çok bulunduğu ülkelerden biri de Makedonya'dır. Camiler, medreseler, türbeler, tekkeler, hamamlar, kervansaraylar, kaleler vb. gibi birçok eserler tarihteki önemini bugün bile korumaktadır. Bu çalışma, 1900'lü yılından günümüze kadar Makedonya'da bulunan daru'l-kur'an, daru'l-huffaz ve daru'l-kurra müesseselerini tanıtmayı ve anlatmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Summary In Balkans Macedonia is (was) some of the most important countries in Europe for Ottoman Empire. From passing its administration of Ottoman and until reatreating always it has been important country. İt has gained an appearance as Turk Islam. After Istanbul Edirne and Bursa cities that were capitalized in Ottoman Macedonia have included many Ottoman's historical artifacts. Still Tosya Mosques madrasah dervishs caravanserais tombs baths and castles have maintained its importance in history. This work has aimed telling and introducing institutions of daru'l-kuran, daru'l-huffaz and daru'l-kurra in Macedonia from 1900 to present.