Nahl sûresinin konulu tefsir çalışması
Tafseer study of Nahl sura
  1. Tez No: 477200
  2. Yazar: MUSTAFA GÖKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF IŞICIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Peygamber, Kur'ân, Sûre, Tefsir, Tevhid, Ahlak, Ahiret, Nimet, Allah, Prophet, Qur'an, Verse, Commentary, Tawhid (monotheism ), Morality, Hereafter, Blessing
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
İslâm dininin temel kaynağı Kur'ân-ı Kerîm'dir. Kur'ân Allah Teâla tarafından gönderilmiş son ve evrensel ilâhi kelamdır. İnsan akıllı bir varlık olarak yaratılmış, bunun neticesinde kendisine irâde özgürlüğü verilmiş, seçme hürriyetinin getirisi olara da sorumlu kılınmıştır. Bu sorumlulukların başında başta kendini ve evreni yaratan yaratıcısını bilmek, O'na olan kulluk vazifesini yerine getirmek gelmektedir. Bunun için yürüyen Kur'ân olan Hz. Peygamber(s.a.v)'i örnek almalı, onun gösterdiği çizgide yürüyerek Kur'ân'ı anlamaya, yaşamaya, anlatmaya gayret etmemiz gerekmektedir. Kur'ân'ı anlama ilmi olan tefsir çeşitlerinden birisi de“konulu tefsir”dir. Konulu Tefsir, bir ya da daha fazla sûre çerçevesinde Kur'ân'ın amaçları doğrultusunda konuları araştıran bir ilimdir. Bu tanım doğrultusunda Nahl sûresini incelemeye çalıştık. Nahl sûresi; uluhiyyet, vahiy, öldükten sonra dirilme,Allah'a hesap verme gibi temel konuları içermekte; ardından göklerde ve yerde Allah'ın mutlak kudretinin delilleri ve Allah'ın nimetleri ile bunları bilip takdir etmenin, şükretmenin sonuçlarını haber vermekte, bununla beraber uyarılarda bulunmakta; Adâlet, ihsan, yemin, verilen sözleri yerine getirme, helal ve haramlar, tövbe etmek gibi ahlâki bir takım konulara da değinmekte; Hz. Peygamber(s.a.v)'e ve ashabına, onların cihetinde biz Müslüman kullarına Allah'ın yoluna davet etme usulü olarak sabırlı olmamız konu edinilmektedir. Sûre genelindeki bütün konuları dikkate aldığımız zaman karşımıza sûrenin ana fikirleri olarak tevhîdin ispatı, şirkin reddi ile Allah'a karşı gelmenin O'nu reddetmenin sonuçları ve buna yönelik uyarılar çıkmaktadır. İki Bölümde oluşan çalışmamızın ilk bölümünde tefsir ve çeşitlerinden, Konulu Tefsir ve bölümlerinden, öneminden, amaçlarından ve gerekliliğinden bahsettik. İkinci bölümde sûreye giriş yaparak sûreyi tanıtıp, Kur'ân bütünlüğü içerisinde konularına değinip gerekli açıklamaları kaynaklarımızı da dikkate alarak yapmaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
The source of Islamic religion is the Qur'an. The Qur'an is the last and universal form of the Qur'an sent by Allaah. Human beings have been created as intelligent beings, and as a result, freedom has been given to them, and it has also been made responsible for the freedom of choice. The first of these responsibilities is to know and worship the Creator who created human beings and the universe. For this, the human beings are supposed to take the prophet (peace upon him ) as an example as well as trying to understand, live and narrate the Qur'an. One of the types of commentary in order to understand the Qur'an is Thematic commentary . Explanatory Theme is examination of one or more verses according to the purpose of the Qur'an. In accordance with this definition, we tried to study Nahl Verse . Nahl focuses on residence, divinity, revelation, resurrection after death, accountability to God; the proofs of Allah's absolute power in the heavens and on earth, , and knowing the blessings of Him and appreciating them and thereby giving some warnings. Moreover ; It refers to moral issues such as honor, bestowal, oath, keeping promises, halal and haram, repentance; The verse also recommend the prophet , his companion and muslims to be patient in the path of Allah. When we covering all topics of the Verse into consideration ,we can see the proof monotheism, and rejection of polytheism, warns us against the results of the rejection of God in the Verse. our study consists of two parts, and in the first part , We focused on commentary and its sections, their importance, their purpose and necessity. In the second part, we introduced the The Verse and tried to make the necessary explanations by considering the sources in the Qur'anic as a whole.