Sağlık çalışanlarında iş yaşam kalitesi ve örgütsel çekicilik: Şanlıurfa'daki özel hastanelerde yapılan bir araştırma
Quality of work life and organizational attractiveness in health workers: A research in private hospitals in Şanlıurfa
- Tez No: 477268
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT GÜLTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Yaşam Kalitesi, Sağlık Çalışanları, Örgütsel Çekicilik, Quality of Work Life, Health Workers, Organizational Attractiveness
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu çalışma sağlık çalışanlarının iş yaşam kalitesi düzeylerinin örgütsel çekicilik düzeyleri üstündeki etkisini ele almaktadır. Araştırma için gerekli olan veriler anket metodu kullanılarak toplanmıştır. Bu çerçevede, Şanlıurfa ilindeki özel hastanelerde görev yapan 450 kişi araştırma kapsamına alınmıştır. Bu çalışmada, her ölçek için güvenilirlik katsayısı hesaplanmıştır. İş yaşam kalitesi ölçeğinin genel güvenirliği 0,932 olarak hesaplanmıştır. Örgütsel çekicilik ölçeğinin genel güvenilirliği ise 0,929 olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; iş yaşam kalitesi kriteri ile örgütsel çekicilik kriteri arasında doğrudan bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte çalıştığı işyerinde mutlu olan kişilerin örgütsel anlamda bağlı bulundukları örgütü daha fazla çekici buldukları, böylelikle de örgüte olan bağlılıklarının arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of health workers' levels of work quality of life on organizational attractiveness levels. The data required for the research were collected using the questionnaire method. In this frame, 450 people working in private hospitals in Şanlıurfa province were included in the research. In this study, reliability coefficient was calculated for each scale. The overall reliability of the work quality of life scale was calculated as 0,932. The overall reliability of the organizational attractiveness scale was found to be 0,929. According to the results of the research; It has been found that there is a direct relationship between the quality of work life criterion and organizational attractiveness criterion. Furthermore, it has been seen that those who are happy in their workplace have found organizational affiliations more attractive in terms of their organizational meaning, thus increasing their commitment to their organizations.