Ortayayla ve 4 Eylül dergilerine göre Sivas Halkevi
Sivas Community Home, according to Ortayayla and 4 Eylül magazines
- Tez No: 477296
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALAATTİN UCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Türk İnkılap Tarihi, Sociology, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Türk İnkılâbı, Halkevleri, Sivas Halkevi, Ortayayla, 4 Eylül, Turkish Reform, Public Houses, Sivas Public House, Ortayayla, 4 September
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Büyük fedakârlıklar ve sıkıntılar sonucunda Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur; fakat kurulduğunda her şey bitmiş değildir. Halkın her konuda bilinçlendirilmesi, kültür seviyesinin yükseltilmesi ve gerçekleştirilen Türk İnkılâbı'nın halka anlatılması için bir şeyler yapılması gerekmektedir. Bu ihtiyacı karşılamak için“Halkevleri”denen bir kurum düşünülmüş ve 1932'de, düşünülen bu kurumlar ilk olarak 14 ilde açılmış ve sayıları giderek artmıştır. İlk açılanlar Adana, Afyon, Ankara, Aydın, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun ve Van Halkevleridir. Çalışmanın birinci bölümünde Türk Ocakları ve Halkevleri konusuna kısaca değinilmiş ve sonrasında Sivas Halkevi'nden bahsedilmiştir. Dokuz kol halinde çalışan Sivas Halkevi'nin çalışmaları ele alınmış, kollar hakkında bilgiler verilmiştir. 1933, 1934, 1935 yıllarında bu kollara hangi mesleklerden ne kadar sayıda üye olunduğu ve Halkevindeki kadın-erkek dağılımları paylaşılmıştır. İkinci bölümde Ortayayla ve devamı olan 4 Eylül dergisine geçilmiş, derginin biçimsel özelliklerinden bahsedilmiş ayrıca yazarları ve konu dağılımları hakkında bilgi verilmiştir. Üçüncü bölüm ise tamamen dergide yazılanlara ayrılmıştır. Dergide, Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, nutuklar, siyasi hayat ve inkılâplar, Sivas'ın yerel tarihi ve folkloru, edebi yazılar, ünlü şahsiyetler, sağlık, Halkevleri ve dergileri, kitap tanıtımları gibi konular ele alınmıştır. Ekler kısmında ise derginin yazı dizini, fotoğraf dizini paylaşılmış ve önemli fotoğraf paylaşımları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Republic of Turkey has been established as a result of great sacrifices, difficulties and troubles, but when it is founded everything is not finished. It is necessary for people to raise awareness in every issue, to raise the level of culture and to make the realized Turkish Revolution public. To meet the needs, an institution called“Public Houses”was conceived and in 1932, these institutions, which were thought to have been opened for the first time, opened up to 14 provinces and their numbers increased. The first populations are Adana, Afyon, Ankara, Aydın, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun and Van. In the first part of work, we talked briefly about the Turkish Hearth Associations and Public Houses, and later mentioned it in Sivas Public House. The work of Sivas Public House, which operates in nine branches, has been discussed and information has been given about the branches. In 1933, 1934, and 1935, the number of members from these professions and the distribution of women and men in the Public House were shared. In the second part Ortayayla and the sequel to the 4 September magazine were mentioned, the formal features of the magazine were mentioned and also the authors and the topic distributions were given. The third part is devoted entirely to the writings. Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, speeches, political life and reforms, local history and folklore of Sivas, literary writings, famous figures, health, Public Houses and magazines, book introductions. In the appendices, the article directory, the photo directory, and important photo sharing were made.